Reservhamn skapar trygghet

Foto:

Politik2012-01-23 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Varje gång ett kryssningsfartyg måste gå Visby förbi på grund av hårt väder presenteras siffror om hur mycket pengar Visbys köpmän förlorar. För det är ju egentligen bara Visby det handlar om, eftersom kryssningsbesöken blir kortare och kortare och möjligheterna för passagerarna att komma utanför murarna mindre och mindre. Uppgifterna om förlorade inkomster varierar dock och ingen vet väl egentligen vad sanningen är.

En kryssningskaj skulle onekligen innebära en möjlighet för Gotland, men är det ett genomförbart projekt? Kommer det att fungera med strömmar och hårda vindar?

Många nautiker menar att det är ett hopplöst fall. Det är alltid svårt att teoretiskt simulera hur sjön uppför sig och vi minns problemen när nuvarande hamnen var ny.

Där tvingades man efter några år att bygga ut den ena vågbrytaren för att klara sjöhävningen i hamnbassängen och detta trots att det förmodligen genomförts omfattande modellsimuleringar redan på projekteringsstadiet.

Oavsett hur det blir med kryssningskajen finns det en sjöfartsfråga som är minst lika viktig, men tyvärr verkar vara helt bortglömd. Det är frågan om en fungerande reservhamn och alternativ förtöjningsplats till Visby för våra färjor. Fler och fler meteorologiska studier och rapporter visar att vi i framtiden får vänja oss vid en blåsigare och mer snabbt växlande väderbild. Detta kommer att medföra fler inställda färjeturer, dels på grund av för hård sjö att köra i, dels beroende på vindriktningar som omöjliggör angöring av Visby hamn. Vissa kraftiga vindar kan också äventyra säkerheten för förtöjda fartyg i Visby hamn.

Men det är inte bara vädret som kan komma att ställa till det. Ett utsläpp vid oljekajen, en brand i oljelagret eller ett fartygshaveri i hamninloppet kan stänga hamnen under flera dygn. Och med en stängd hamn blir det snabbt problem för hela det gotländska samhället.

Varor och förnödenheter till affärer och företag är i dagens samhälle beroende av så gott som dagliga leveranser och någon större lagerhållning finns inte på Gotland. Därför är det dags att på allvar fokusera på frågan om en fungerande reservhamn och de realistiska alternativen är Slite och Kappelshamn. Vilken av dessa hamnar som är mest lämplig vet inte jag men planerna på en kryssningskaj i Visby får inte skymma frågan om en reservhamn. Den behövs fortast möjligt!

I förra veckan berättade GA att Gotlands filmfond ekonomiskt stöttat inspelningen av filmen "Stig Helmer Story", trots att den inte producerats på Gotland. Filmfonden har skapats med statliga pengar via regionen och lokala företagare för att ge arbetstillfällen på norr. Att då lämna bidrag till fastlandsinspelade filmer känns som ett riktigt feltänk. Och inte blir det bättre när fondens representanter försvarar det hela med att Lasse Åberg är sommarboende på Gotland. Kan inte vara meningen att gotländska skattemedel ska bekosta vinstgivande projekt på fastlandet med motivet att aktörer eller företagare är sommarboende på Gotland. Tar mig för pannan!