Resenärer får välberest kött

Brasiliansk ko. Snart på en tallrik nära dig?

Brasiliansk ko. Snart på en tallrik nära dig?

Foto: Ricardo Moraes

Politik2014-03-24 05:55
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Visst kan man få gotländskt kött på färjan. Om man väljer ett alternativ som är mycket dyrare än de rätter som säljs i betydligt större kvantiteter. Det fungerar som ett lukrativt val för de kräsna, samtidigt som bolaget kan skylta med ett gotländskt alibi. Men när det gäller den mat som man säljer mycket av kan köttet alltså komma från Brasilien och kycklingen från Thailand.

Restauranger slipper skylta med ursprungsmärkning, om de inte vill. Och det vill de inte, om köttet kommer från fel ställe. De berättar nog väldigt gärna om lammet kommer från Gotland eller om kalkonen är från Skåne. Men om nötköttet är från Irland eller fläsket ifrån Danmark – då heter det bara "rostbiff" eller "fläskfilé".

Färjornas restauranger är ju inte precis ensamma om att prioritera sina egna vinstmarginaler framför ursprunget. Det är sant. Men färjorna är också porten till matön Gotland. Borde det inte ligga i färjeoperatörens eget intresse att bidra till att sälja Gotland som en matdestination – även under resan hit?

Vad kan besvikna resenärer göra för att markera sitt missnöje med kosthållningen? Det vimlar ju tyvärr inte av konkurrerande restauranger som man kan välja ibland, när man väl är ute på havet. Och man vill kanske inte belöna den restaurang som finns, genom att välja ett dyrare alternativ för att slippa den kyckling som färdats kring halva världen för att bli ett ljummet och underkryddat budgetalternativ på en nordeuropeisk färja.

Tja, med ett minimum av planering så är man ju inte förhindrad att ta med sig sin egen matsäck. Det kan bli väldigt gott, men inte ens en fantasilös pastasallad eller ett par mackor känns ju som en stor uppoffring, om alternativet är Destinationens globetrotter-kött.