Regler hämmar arbetsbyten
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
En yngre kollega på en annan tidning söker jobb då hennes vikariat snart går ut. Inte för att hennes arbetsgivare är missnöjd med henne eller för att hon vill vidare. Utan bara för att efter ett år så har man som vikarie förtur till fasta tjänster. Därför, efter elva månader och några dagar, är man "utlasad".
Las, lagen om anställningsskydd, är till för att skapa trygghet på arbetsmarknaden. Man ska inte riskera som anställd att godtyckligt bli uppsagd, en arbetsgivare kan inte ha en vikarie på obestämd tid och när arbetsbrist uppstår ska huvudregeln "sist in - först ut" tillämpas.
Alla dessa regler låter ganska bra. För det är ju rimligt att en arbetsgivare efter ett år ska ha hunnit bilda sig en uppfattning om en person är bra eller inte och att veta om man vill behålla personen. Eller att en person inte ska bli sparkad för att han eller hon blir osams med chefen.
Men samtidigt - är det rimligt att en ung ledarskribent ska ha förtur till alla journalistjobb på en tidning för att han eller hon vikarierat i över ett år på ledarsidan? Givetvis inte, man ska som tidning skilja på "news" och "views" - och det är svårt att upprätthålla om en tidigare ledarskribent helt plötsligt bevakar kommunpolitiken. Samma gäller självfallet i andra branscher också.
Eller är det rimligt att en arbetsplats måste behålla medarbetare som inte fungerar? Eller är det rimligt att en person som anställdes för 40 år sedan alltid ska ha förtur framför den med modernare utbildning, nya infallsvinklar och mer arbetslust?
Danskt exempel
Detta är inga lätta frågeställningar. Trygghet och flexibilitet känns ibland som okombinerbara storheter. Men det finns exempel på motsatsen.
I Danmark har de något som de kallar flexicurity. Där har man mindre omfattande anställningsskydd och högre a-kassa. Alltså lättare att få sparken men högre ersättning då man är arbetslös. Det är förstås också lättare att hitta ett nytt jobb i ett flexiblare system.
I Sverige anses man vara måttligt begåvad om man säger upp sig från en fast tjänst för att prova något annat - där man ju oftast på sin höjd får en provanställning men oftare ett tidsbestämt vikariat.
Nuvarande regering gör tvärtom mot vad regeringen gjort i Danmark. Man behåller det stelbenta Las-systemet och sänker a-kassan. Centerpartiet är numer det enda partiet i Sverige som vågar ta i dessa frågor. Nu har de i allianssamarbetet fått ge avkall på att få igenom dessa frågor under denna mandatperiod.
Det vore trist om centerpartiet faller åt den allmänna "hålla-sams i allians" som många medier tycker att de borgerliga borde hålla fast vid och slutar driva en uppluckring av Las.
Att unga människor hindras från att få jobb samtidigt som det sitter äldre personer och misstrivs på sin arbetsplats är inte helt friskt. En sundare arbetsmarknad kräver förändringar, och det är synd att regeringen inte vågar. För både den utlasade och den fast anställde som drömmer om ett liv utanför.