Fjorton lärare på Gotland ska utses till förstelärare. De får en aning utökade uppgifter, men framförallt får de en statligt finansierad löneökning med 5 000 kronor i månaden. Det är en del av regeringens satsning på bättre lärarlöner och på att belöna de mest kompetenta.
Det är ett litet steg på rätt väg. Men samtidigt kunde man i går läsa i GA om hur ofta som Region Gotland misslyckas med att hitta vikarier för frånvarande lärare. Om hur vikarieförmedlaren i förrgår förmiddag fortfarande saknade 15 vikarier till gårdagens skoldag. Främst i skolor på landsbygden.
Jag kan inte erinra mig om att en enda skoldag gick förlorad under hela min grundskoletid. Inte en enda dag under nio års skolgång.
Vad blir budskapet till eleverna när de kommer till skolan och upptäcker att de får sysselsätta sig själva? Ja, inte får de lära sig att skolan och utbildningen är viktiga. Inte får de lära sig att deras behov behandlas med respekt. Inte när de inte ens meddelas att de lika gärna kan stanna hemma, så att de slipper lifta hem från den lärarlösa skolan.
Om ingen lärare dyker upp, varför ska de då själva respektera lektionstid och närvaroplikt? Ja, om utbildning och kunskapsförmedling inte är viktigt, varför ska man bry sig om läxorna?
Det verkar som att det är ett par olika faktorer som samverkar för att försvåra rekryteringen av lärarvikarier. En sådan faktor är att man inte kan plocka in vem som helst, utan att i förväg kontrollera så att inte deras bakgrund inte på något sätt gör dem olämpliga. En annan faktor är att det kan vara långa resvägar till skolor på den gotländska landsbygden och frånvaron av reseersättning (och kanske frånvaro av körkort och bil) gör det svårare att hitta hugade vikarier.
Jo, visst. Det är komplikationer i rekryteringsprocessen. Men inte några oöverstigliga sådana. Inte några som gör det ursäktligt att ställa in lektioner och hela skoldagar.
Om det är ett problem att man inte betalar ut reseersättning – ja, då får man väl börja göra det. Om vikariepolen är för liten, då måste den vara större. Och om ingenting annat funkar, då får man väl bilda en pool av fast anställda lärarvikarier som står beredda att rycka in där de behövs. För att ställa in skoldagar och skicka hem eleverna – det är helt enkelt oacceptabelt.