LIBERAL KOMMENTAR
Tobaksbruk är den faktor som, näst efter högt blodtryck, tillskrivs flest dödsfall i världen. I höginkomstländerna är omkring vart femte dödsfall förknippat med tobaksbruk. Det gör att tobaksbruket i dessa länder leder listan av riskfaktorer för tidig död. Sveriges regering har, i ett försök att minska denna dödlighet, satt upp ett antal mål när det gäller tobakspolitiken. Kort sagt – att minska tobaksanvändningen.
Vad beträffar ungdomarna har ett delmål varit att halvera (från 2002 års nivåer) till i år av antalet flickor och pojkar under 18 år som börjar att röka eller snusa.
Arbetet att minska tobakens skadeverkningar engagerar inte bara Sverige utan även EU – i mindre eller högre grad – låter naturligtvis inte tobaksindustrin stå oemotsagt.
Ett sådant exempel är elektroniska cigaretter eller e-cigaretter. En produkt som många i Sverige fortfarande är obekanta med. Den utvecklades i Kina omkring 2000, introducerades i Europa 2006 och marknadsförs i en rad länder, däribland Sverige. Det finns 100-tals märken och flera tobaksbolag utvecklar egna e-cigarettmärken. E-cigaretten marknadsförs som en metod för att sluta röka eller minska konsumtionen samt för användning på platser där rökning är förbjuden. De flesta cigaretter innehåller nikotin, men det förekommer även nikotinfria sorter. E-cigarettens värde som en långsiktig hjälp att sluta röka är ännu inte vetenskapligt bevisat.
En e-cigarett liknar oftast en vanlig cigarett, man ”puffar” på den. Vätskan som den är laddad med innehåller olika kemikalier och nikotin men inte tobak. Den är tänkt att vara ett substitut för en cigarett genom att tillfredsställa nikotinbehovet och behålla rökritualen. E-cigaretten är vanligtvis tillverkad av rostfritt stål. På filtrets plats sitter en patron som innehåller en vätska, smakämnen och nikotin. Intill sitter ett batteri som används för att hetta upp och omvandla vätskan till ånga.
Vilka är det i dag som använder e-cigaretter? Man bedömer att det är rökare eller före detta rökare som använder den, ofta parallellt med rökning av vanliga cigaretter. Studier visa att den även lockar icke-rökare, av dessa är alarmerande många ungdomar. En färsk undersökning bland ungdomar i USA visar att flera miljoner ungdomar använder dem och att en femtedel av dem inte tidigare rökt konventionella cigaretter. För att locka till sig nya konsumenter, ungdomar får man förmoda, tillsätts olika smaker, till exempel popcorn. Ungdomar som röker e-cigaretter avbildas påfallande ofta i reklamen.
E-cigaretten avger en sorts ”passiv rök”, en ånga eller en dimma, som kan irritera luftvägarna och orsaka diverse besvär hos andra människor. Man vet ännu inte hur farlig den är. Därför bör den vara förbjuden där rökning inte är tillåtet.
Hässleholm är ett exempel på en kommun som likställt rökning av e-cigaretter med konventionell rökning när det gäller rökfri arbetstid och skoltid. Något för Region Gotland att ta efter? Inte minst med omtanke om våra ungdomar...