Regeringsfrågan växer med Sverigedemokraterna

Stefan Löfven. Får svårt att kohandla sig till ett regeringsunderlag av exempelvis Centern.

Stefan Löfven. Får svårt att kohandla sig till ett regeringsunderlag av exempelvis Centern.

Foto: Vilhelm Stokstad / TT

Politik2013-12-05 05:55
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

De rödgröna leder med 49,8 procent mot 39,7 procent för Alliansen, i SCB stora mätning av partisympatierna som presenterades i går. En undersökning som bygger på betydligt fler intervjuade än ordinära opinionsmätningar.

Så då är det kört i valet i september?

Nej, i SCB-mätningen i november 2009 fick de rödgröna 50,0 procent mot 42,5 procent för Alliansen. Vilket inte hindrade att valresultatet blev helt annorlunda. 49,4 procent för Alliansen mot 43,6 procent för de rödgröna. Ett klart underläge vändes till en seger.

Men det ska ju inte förnekas att trenden och opinionsläget i dag är annorlunda jämfört med för fyra år sedan. Då i november 2009 var Alliansen i en positiv trend och man kunde ana varthän det barkade. Några sådana tecken har vi ännu inte sett till. Tvärt om har gapet mellan blocken ökat något sedan SCB-mätningen för ett halvår sedan.

Men Stefan Löfven har inte skäl att jubla. Sverigedemokraterna får 9,3 procent i SCB:s mätning. Ju större Sverigedemoraterna blir, desto osannolikare blir det att de rödgröna lyckas erövra en majoritet i riksdagen.

Det tycks svårt nog att sy ihop ett samarbete mellan de tre rödgröna partierna, som inte alls är samkörda. Om inte ens detta obekväma underlag räcker för att bilda en majoritetsregering, så behöver Löfven ge sig på en mycket svårare uppgift. En blocköverskridande regering där ovilliga borgerliga partier ska ingå. För som minoritetsregering kommer en rödgrön regering aldrig att klara sig.

Vad kommer att hända om de rödgröna blir större än Alliansen utan att få egen majoritet?

Ska något av de mindre borgerliga partierna riskera sin egen existens för att bli stödparti till en regering vars värderingar man inte delar. Det verkar osannolikt.

Skulle inte en stor koalition mellan Socialdemokraterna och Moderaterna kunna vara ett alternativ? Kanske det. Men i andra länder, som i Österrike, har sådana blocköverskridande byggen visat sig vara rena drivhuset för förgrämda missnöjespartier som Sverigedemokraterna. Trots att bygget är konstruerat just för att hålla dem på utsidan.

Så jag är rädd att det är stor risk att ett nyval väntar oss under nästa mandatperiod. Ett val som naturligtvis riskerar att få samma svårhanterliga utgång.

Finns det inga goda nyheter i SCB:s mätning?

Det skulle vara att alla fyra borgerliga partier klarar fyraprocentsspärren. Även om det är med liten marginal för framför allt Kristdemokraterna (4,1 procent), men även Centern (4,7).

Senaste SCB-mätningen där alla Allianspartierna klarade spärren var i november 2010, för tre år sedan.