Regeringens budget är bra nyheter för Gotland

Politik2019-09-24 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Budgettider är härliga tider, inte sant? En del av oss har debatterat budget i riksdagen eller på hemmaplan, andra har partajat i Israel. Givetvis en fråga om prioritering, för var och en. För Gotlands del var det en hel del goda nyheter i onsdags, inte minst ett välbehövligt tillskott i plånboken för våra gotländska pensionärer, men också resurser till välfärden, såväl omärkta som märkta (till exempel till barn- och ungdomspsykiatri, demensvård och bekämpning av ofrivillig ensamhet hos våra äldre). Om vi ska hålla ihop Sverigebygget som de flesta av oss håller så högt, och älskar så mycket, måste vi prioritera välfärden, därtill välfärd i hela landet. De kommande åren kommer välfärden att få välbehövligt tillskott på minst fem miljarder årligen – just för att vi alla ska kunna känna oss trygga med att samhället finns där för oss när vi är i behov, oavsett plånbokens storlek, oavsett var vi valt att leva och verka. Vi tryggar också stabilare förutsättningar för både polis och försvar. Så bygger vi ett starkare samhälle, ett tryggare Sverige!

Utöver att det är budgettider, är det också motionstider och jag vill börja med att rikta ett stort tack, till såväl partikamrater som gotlänningar i gemen: tack för att ni aktivt bidragit till att fler och bättre förslag nu hamnar på riksdagens bord för behandling! Ni har skrivit till mig om bredbandsutbyggnad, elkabel, kommunikationer, kvinnors arbetsvillkor, pensionärernas ekonomi, rättvis omställning, tandvård och mycket annat. En del av era förslag blir motioner, andra arbetar jag vidare med på andra sätt. Ingen av er har hur som helst hört av sig förgäves – tillsammans gör vi Sverige och Gotland ännu bättre. Tack för att jag får vara er röst i det arbetet!

Kostnadsutjämningen (omfördelning av resurser mellan kommuner och landsting med olika förutsättningar) kommer snart att hamna på riksdagens bord för avgörande. För Gotlands del skulle det medföra ett ekonomiskt tillskott om cirka 90 miljoner kronor – hett efterlängtade i våra fantastiska men hårt pressade välfärdsverksamheter. Poängen med kostnadsutjämningen är att hålla ihop landet och säkra att den jämlika välfärden blir verklighet, oavsett var vi bor. För att sprida kunskap i hela riksdagen om hur avgörande den uppdaterade kostnadsutjämningen är, bjuder Lars Thomsson (C) och jag in riksdagens ledamöter och anställda till ett frukostseminarium i riksdagen i morgon (25/9). När kostnadsutjämningen förhoppningsvis beslutas i riksdagen, vill vi båda känna att vi gjort allt vi kan i en för Gotland så livsviktig fråga.