Rättvist tindrande i jul

Politik2005-11-24 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Till helgen är det första advent, affärerna skyltar om och adventsljusstakarna lyfts fram och dammas av. Julhandeln är här och vi förväntas handla för miljarder.
Klappar till barnen är det som de flesta prioriterar högst - de som i stressen tar sig tid att tänka på hur och av vem leksaken är tillverkad är nog få.
Barnen är ofta i centrum vid julfirande, och vem vill inte se tindrande barnaögon runt granen? Men man kan vara rätt säker på att det inte tindrar några barnaögon på leksaksfabrikerna där barnarbete används. Barnarbete är helt fruktansvärt och självklart borde alla barn i världen få utbildning och tid att leka och utvecklas och inte tillverka skor, leksaker eller någonting överhuvudtaget. Men det stora problemet, som oftast glöms bort i den offentliga debatten, är att för de barn som i dag jobbar på en fabrik finns inte det valet. Alternativen till att tillverka billiga konsumtionsvaror är ofta gatan - både som hem och försörjningsplats. Och hur illa det än är att tillverka skor på en stor fabrik så är prostitution mycket värre. Mat och en säng är bättre än soptippen och hemlöshet.

Sök alternativen
Det är lätt att sitta i trygga Sverige och fördöma barnarbete och uppmana till bojkott av företag som säljer varor tillverkade av minderåriga. Men det kan då vara värt att påminna om att Sverige inte alltid varit ett rikt land och att barnarbete funnits även här. Eftersom verkligheten inte är så enkel bör man kanske fundera på vad man skulle kunna göra istället? Vore det inte en bra marknadsföring för företag att kunna säga att våra underleverantörer visserligen har barnarbetare, men ger dessa både lön och utbildning? Det finns exempel där större företag har underleverantörer som låter barn arbeta delar av veckan och satsar sedan på att ge dem utbildning resten av veckan. Självklart ska utbildningen då göras tillsammans med myndigheterna så att inte företagens utbildning konkurrerar ut eventuella lokala skolor.
Det vore rimligt att anta att om de större företagen faktiskt vågar ta diskussionen om vad som är alternativen och visa på de insatser de gör skulle det leda till positiv uppmärksamhet och i förlängningen ökad försäljning. Många skulle säkerligen betala några procent extra för att den minderårig som producerat varan ska få en utbildning samtidigt.
Konsumentmakten är förmodligen det enda som kan få stopp på utnyttjandet av arbetskraft i världen och vidriga arbetsförhållanden för både barn och vuxna. Det kan vara bra med märkning, som exempelvis Rättvisemärkt, men istället för att bara stirra sig blind på barnarbete borde organisationer, företag och konsumenter fundera på alternativen. Det finns rimliga vägar ur fattigdom och vidriga förhållanden.