Rättvisan hann ikapp
"Kamrat Duch" dömd för brott mot mänskligheten.Foto: AP Photo
Foto:
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Tidigare i veckan dömdes "kamrat Duch", föreståndare för röda khmerernas tortyrläger S-21, till 30 års fängelse för människorättsbrott i en FN-tribunal i Phnom Penh. Då han redan suttit fängslad i elva år kan straffet kortas varför han kan vara en fri man om 19 år. Det är lätt att förstå mångas ilska och besvikelse över domen.
Sammanlagt kan Kaing Guek Eav, som han egentligen heter, gjort sig skyldig tortyr och mord på 17 000 människor. Hur många som föll offer för kommunismregimerna i Europa råder det delade meningar om. Klart är att de var långt fler än de som nazismen utrotade.
Ändå är kunskapen om kommunismens brott mot mänskligheten generellt mycket dålig i Sverige. Det kan bero på att vi har ett parti med en partiledare i riksdagen som länge kallade sig för kommunist.
Det är dock ingen ursäkt. Ingen annan ideologi med så fruktansvärda uttryck har lyckats undslippa sitt rättmätiga straff. Det kan säkert sammanhänga med föreställningen om att kommunismen är god i teorin. Att den aldrig implementerats på det sätt den var tänkt. Vilket kvalificerat nonsens! Duch är inget undantag, inget undantag som bekräftar regeln, han är regeln.
Jag föddes i Bukaresti Rumänien och upplevde mina första levnadsår i hård kommunistisk diktatur. Jag minns den totala, paralyserande skräcken som präglade samhällets alla celler.
Jag minns tomma matvarubutiker, de ändlösa köerna. Jag minns uniformen jag tvingades ha på mig på dagis. Jag minns tomheten i de vuxnas ögon, förbjudna radiokanaler och oändlig kreativitet. Överlevnad.
De fasansfulla bilder jag för alltid bär med mig utspelade sig på vår kontinent, inte så långt från Sverige, i en tid som inte är så avlägsen. Ändå talar vi knappt om den. Det är stötande när människor fortfarande lider i kommunistiska regimer i detta nu.
Det dröjde tre decennier innan någon inom röda khmerernas ledarskikt straffades i domstol. Rättsprocessen mot "kamrat Duch" och fyra andra höga medbrottslingar har varit utdragen och påverkats av byråkrati och politik. De röda khmererna är minerad mark i Kambodja eftersom flera före detta medlemmar ingår i regeringen.
Domen kommer för sent och den är för mild. Men den är ändå en stor seger. Brott i kommunismens namn har sällan nått domstolarna. Ofta för att förbrytarna lyckats komma undan eller hunnit avlida.
Ideologier är förföriska. De kan få vanliga människor att begå ovanliga handlingar. När Marx talade om kommunismen på sitt högst teoretiska vis visste han inte bättre.
Men vi har en skyldighet mot alla de människor som torterats till döds, avrättats, tvingats svälta eller arbeta ihjäl sig i läger. En skyldighet att inte romantisera, släta över eller ursäkta. Vi måste veta bättre.