Rätt recept för apoteken
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Med denna logik: varför föreslår inte Ericsson monopol på allt från tv-apparater till konserver? Tänk vad billigt det skulle bli om en stor statlig aktör gjorde alla inköp och sedan etablerade en effektiv säljorganisation.
Men läkemedel är ju inte konserver? Korrekt. Det är, för det första, därför som apoteksmarknaden inte AVregleras utan OMregleras. Det blir även i fortsättningen personal med nödvändiga yrkeskunskaper som handhar och säljer läkemedel.
För det andra: när man lyckas etablera en öppnare marknad så finns det stora fördelar, både vad gäller pris och tillgänglighet. De erfarenheterna kan man dra av omregleringar i andra länder. Öppettiderna kan öka och butikerna kan bli fler.
I dag är öppettiderna för apotek och för systembolag mycket lika varandra. Är det inte stora likheter också i etableringsmönstret? Ser man en Systemskylt är apoteksskylten ofta inte långt borta. Visst, apoteken är något fler. Det är till exempel ovanligt att Systembolaget har butiker lokaliserade i sjukhus.
Men Systembolaget har ju fått sitt monopol för at begränsa alkoholförsäljningen. Det är knappast avsikten med apoteken, även om de naturligtvis ska sälja rätt läkemedel till rätt personer.
Att omregleringen av marknaden kommer att leda till fler apotek på Gotland trodde också Desire Stenvall, chef på apoteket på lasarettet, när hon intervjuades i Radio Gotland i går.
Kan man då inte befara att något av Gotlands apotek läggs ner? Den faran finns naturligtvis på sikt. Den existerar i dag också. Ja, apoteket i Roma var ju nedlagt under en period.
Men de apotek som säljs köps ju också av någon. Någon som satsar pengar på att fortsätta och kanske bredda verksamheten. Och eftersom apoteken på Gotland ska säljas till olika ägare så finns det ingen risk att någon köper med syftet att lägga ner och koncentrera verksamheten på färre försäljningsställen.