Den 17:e april var jag och Gustav Åhlén, ordförande för Centerpartiets ungdomsförbund på Gotland, inbjudna till förmiddagsprogrammet ”Åstrand” i Radio Gotland för att prata valfrågor, hjärtefrågor, valfläsk och politiskt engagemang.
Det visade sig bli en mycket intressant diskussion och mer debattartat än jag först hade tänkt mig. Vissa stunder blev ganska heta. Men det var roligt och intressant ändå tyckte jag.
Cannabis som vanligt
Som vi alla vet vi det här laget så älskar verkligen Gustav Åhlén frågan om att legalisera cannabis för att han anser att det inte har värre effekter än alkohol och att forskning har visat att alkohol är farligare och tenderar att sätta människor i värre missbruk, än med cannabis.
Detta sade också Åhlén i radion men jag sa att jag aldrig kommer ställa upp på en sådan liberal legalisering just för att det är en inkörsport till tyngre droger. De som tagit sig ur det vittnar om hemska upplevelser och du blir inte dig själv, ty hjärnan blir som en kokt degklump.
Vårt samtal i radion gick vidare och vi pratade lite om bakgrunden till det politiska engagemang som jag och Gustav har, och som tagit oss till varsin distriktsordförandepost. Det var ganska lustigt att ingen av våra föräldrar är/har varit politiskt aktiv.
Vi tog också upp det intressanta ämnet om man ärver sin politiska uppfattning från sina föräldrar men vi konstaterade att det nödvändigtvis inte måste vara så eftersom att det finns flera exempel där mamman kan vara moderat, pappan socialdemokrat och tonåringen medlem i till exempel Centerns ungdomsförbund.
Samma elevråd
Joakim Åstrand påpekade också att vi sitter med i samma elevråd på Richard Steffen-gymnasiet, där jag är ordförande och Åhlén vice ordförande, tillika sekreterare. Men jag förklarade snabbt att vi försöker hålla elevrådet opolitiskt för elevernas skull. Det är lite samarbete över ”blockgränsen” när vi tillsammans med skolledningen försöker skapa en bättre skola. För alla.
Såklart började vi också debattera jobb och arbetsgivareavgifter eftersom de frågorna är på tapeten nu. Gustav Åhlén påstod att det är ett ”politiskt stolpskott” att säga att jobben i landet inte har ökat och att sänkta arbetsgivareavgifter för unga inte har lett till någon större mängd jobb.
Men det är väl det som är den bistra sanningen för Åhlén och högern att inse eftersom Sveriges befolkning ökat under alliansregeringens tid och därför har det procentuellt, i proportion till befolkningsökningen, inte blivit några 275 000 nya jobb som Åhlén skröt med.
Dyra ungdomsjobb
Inte heller har de sänkta arbetsgivareavgifterna lett till den önskade jobbskapande effekt som man hoppades på, ty denna reform var väldigt dyr och skapade några få tusen nya jobb där varje jobb kostat 1-1,6 miljoner och ett nytt jobb inneburit att tre andra har varslats.
Det är tragiskt och sorgligt att högern inte förstår det. Sverige behöver något annat än detta.