Pussel med för många bitar

Politik2012-10-08 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

De svenska politiska partierna gör nu allt de kan för att väljarna ska bli så förvirrade som möjligt om skillnaderna mellan dem. I går kväll kanske något av förnuftet togs till fånga när partiledarna möttes i debatt i SVT. Och det är bara att hoppas att förhandssnacket om Alliansens taktik att plocka fram Juholt-spöket bara visade sig vara en övertolkad parentes för att hitta en nyhetsvinkel inför partiledardebatten.

När detta publiceras vet vi svaret och något säger mig att inte hoppas på för mycket.

När partierna mest ägnar sig åt taktik och pr-strategier ökar mediernas ansvar att se förbi dessa och istället ägna sig åt att granska den faktiska politiken och beskriva skillnaderna mellan de olika förslagen.

Partierna lokalt har en annan utmaning: att föra samman partiet lokalt med politiken på riksplanet. Framför allt behöver Centerpartiet göra sin läxa i det ämnet.

På Gotland är Centern fortsatt starkt, i valet 2010 fick partiet 19,73 procent av rösterna. Men bara 14,64 i riksdagsvalet. För Moderaterna är det tvärtom: 20,27 i kommunalvalet men 25,18 i riksdagsvalet. Skillnaden är nästan exakt lika stor och det går ju inte att utesluta en misstanke att många som röstade på C i kommunvalet la sin röst på M i riksdagsvalet.

Det kan hända mycket under de kommande två åren, innan valet 2014.

Men i dagsläget ser det inte ljust ut för den rödgröna majoriteten. Det var dåliga tider även under förra mandatperioden men aldrig har underskotten rasat iväg i i stort sett samtliga nämnder så som nu sker och som redovisas på nyhetsplats i dagens GT.

Det är regeringens fel som inte skjuter till mer pengar, är hittills den enda förklaringen.

Det är klart att det blir svårt och ibland omöjligt att uppfylla statens krav utan att alltid få ekonomiska resurser som kompensation. Så var det till exempel när maxtaxan i barnomsorgen infördes av en S-regering.

Men så har det också alltid varit, det är inget nytt för åren efter 2010.

Nytt är däremot att Åke Svensson enligt sin egen utsago i en intervju i denna tidning helt avsvär sig ansvaret för utvecklingen och lägger den helt på ordförandena i nämnderna. Som regionstyrelsens ordförande har han självklart ett ansvar och en viktig roll för regionens ekonomi. Även om han själv ser sig mer som en mötesordförande än en ordförande för verksamheten.

I dag inleds höstens budgetberedning där nästa års budgetpussel ska läggas ihop så att det går att se vad bilden föreställer. När detta arbete börjar ligger det dock tyvärr 91 bitar för mycket i 4000-bitarspusslet. Liknelsen till trots är detta ingen lek att hitta dessa.