Publivet hotat

Politik2007-07-03 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Sedan i söndags kan man lägga Storbritannien till listan över de länder i Europa som har infört ett förbud mot att röka på restauranger, nattklubbar och andra platser med fyra väggar där människor träffas och umgås. På Londons pubar, där rökningen är en lika väletablerad institution som mörkt öl och Shepherds Pie, hänger nu skyltar som förbjuder människor att tända en cigarett och på så sätt göra sig till en del av en mångårig tradition av att förena alkohol och tobak. Det är en potentiell tragedi för det brittiska publivet och en fortsättning på en i grunden dum lagstiftning.
Förbudet mot att röka på olika mötesplatser, som sedan 2005 gäller även i Sverige, har värst konsekvenser i just Storbritannien, där puben är en hörnsten i det sociala livet. Den har, framför allt på landsbygden, under många år varit en fristad från såväl hemmets som samhällets krav, en plats för att träffa vänner, dricka öl och - röka. Men genom rökförbudet tränger omvärlden nu in på pubarna, och med den politikerna som vill ta ansvar för andra människors liv. Och det hotar att förstöra mycket av vad de säregna pubarna står för.

Det brittiska rökförbudet är likt många andra förbud som har drivits igenom runtom i Europa, till exempel begränsningar i jakten, ytterligare ett led i ambitionen att förändra för förändringens skull. Det är också ett sätt för lagstiftare som inte ser ett egenvärde i historiska traditioner att riva ned seder och vanor som många människor värdesätter men som möjligen inte passar ihop med den rådande politiskt korrekta ideologin.
Såväl i Storbritannien som i Sverige har lagstiftningen motiverats av att icke-rökare inte ska behöva drabbas av de allvarliga hälsorisker som passiv rökning påstås kunna medföra. Men vissa uppgifter tyder på att dessa risker är överdrivna. Till exempel visar en omfattande studie utförd av Världshälsoorganisationens organ för cancerforskning att ett klart samband mellan passiv rökning och utveckling av cancer inte finns. Också därför kan man ifrågasätta rökförbudet.
Det riskerar även att föra med sig andra negativa konsekvenser. När rökarna flyttar ut från nattklubbarna och pubarna hamnar de oundvikligen någon annanstans. Och den cigarettrök som välbeställda urbana människor tycker sticker i ögonen kan nu i stället drabba de grupper som inte har råd att vistas på de rökfria restaurangerna.
Till sist är den omfattande kampanjen mot rökning en dålig ursäkt för att inte orka samla kraft och ta tag i det verkliga drogproblemet: narkotikan. Att vara tuff mot narkotikamissbrukare är mer angeläget än att visa rökare på dörren.