Rykten om en våldsam polisinsats där polisen skulle sända ut störande signaler så att demonstranterna inte skulle kunna kommunicera, insatser i skydd av mörkret där unga, gamla och alla andra skulle fängslas med handklovar och släpas bort av en våldsam polisinsats.
Hur föds sådana rykten?
I skrivande stund har polisen ännu inte anlänt till Ojnareskogen men det skulle vara en stor överraskning om det skulle visa sig att en bråkdel av dessa rykten stämde.
Polisens insatsstyrka är sammansatt av olika funktioner som samverkar, det blir många poliser. Att insatsen är stor är inte konstigt om det är runt 100 personer som ska flyttas från ett område mot sin vilja.
Aftonbladet rapporterade om polisstyrkan som var på väg till Gotland för att mota bort "15 aktivister". Samma uppgift refererades av Miljöaktuellts nätupplaga. Och då hade det ju varit lite överdrivet att kalla in insatsstyrkan.
De som beskriver polisinsatsen som ett brutalt och orättfärdigt övergrepp på demokratin har en del att förklara. Hur skulle samhället annars göra? Sitta med armarna i kors till endera parten tröttnar?
Den här gången handlar det om naturvärden, både kalk och vatten, där det finns olika synpunkter på den enas inverkan på den andra. Nästa gång kanske det handlar om att många människor anser att en annan, fullt legitim verksamhet, borde förbjudas.
Kanske de som föder upp djur som vi äter. Kanske de som vill göra reservat av ett område där många vill bo. Grannen som fått bygglov för något jag tycker är fult och skymmer sikten.
För att vi inte ska ha ett samhälle där de som skriker högst får rätt, eller de som har möjlighet att ockupera ett område tills de får rätt, så har vi lagar och regler.
Men att kalla de som upprätthåller lag och ordning för våldsverkare som går i "kapitalets" ledband är att ta i. I alla fall om man ser sig om i vår värld där detta förhållande faktiskt är verkligt.
Myndighetsprövningen av det nya brottet har pågått i sju år.
Man kan tycka att då borde alla grundfakta, utredningar och förutsättningar vara synade från alla tänkbara håll.
Med tanke på den uppmärksamhet som demonstrationerna i Ojnareskogen har fått lär inte HD:s behandling av domen (villkoren för brytningen) göras utan ännu en mycket grundlig genomgång av alla fakta i målet.
Så sett till rättssäkerheten har demonstrationerna bidragit till en stärkt demokrati i frågan. Och det är bra.
Om man inte accepterar de demokratiska instanserna blir kampen däremot oändlig.