Problem för tyska Socialdemokraterna

Politik2016-03-02 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Socialdemokraterna, SPD, juniorpartner i Merkels koalitionsregering och med runt 25 procent i stöd riskerar att ta mest stryk inför kommande viktiga delstatsval.

Det är val i bland annat Sachsen Anhalt och i de befolkningsmässigt ännu större och viktigare delstaterna Baden-Würtenberg (just nu med ett vänstergrönt styre) och Rheinland-Pfalz som alla hålls den 13 mars. I september sker ytterligare två delstatsval i Berlin och Mecklenburg-Vorpommern.

Det starkt invandrarkritiska, högerpopulistiska AfD-partiet seglar starkt fram i olika opinionsmätningar och uppges ha 17 procent mot bara blygsamma 16 procent för SPD i delstaten Sachsen-Anhalt.

Möjligen klarar SPD att behålla makten i viktiga, välmående Baden-Würtenberg (10,5 miljoner invånare med Stuttgart som huvudstad), tack vara att andra parter i deras styrande koalition ser ut att gå bra i valet.

Om SPD sammantaget gör usla delstatsval den 13 mars finns risk för att SPD-ledaren Sigmar Gabriel, en svag och allt mera försiktig vicekansler utan en vinnande valstrategi, kan bli allvarligt ifrågasatt, kanske ersatt.

Men det är, som Carl Tham med instämmande av doktoranden Borgnäs, Potsdam-universitetet, lite signifikant. Ty just nu “finns ingen stark S-ledare i hela Europa”. Och precis som i Frankrikes socialister, som förlorar till Le Pens FN-parti, så förlorar SDP mycket till främlingsfientliga AfD-partiet.

Det här är en klart oroande utveckling för inte bara Tyskland utan för hela Europa.

Detta eftersom det investeras för lite, förs en för icke-offensiv finans- och efterfrågestimulerande politik i Tyskland och övriga Europa, menar Carl Tham. Noteras ska också att i Tyskland har man hållit nere lönerna sedan år 2000 och det, jämte att euron gynnat Tyskland särskilt, har lett till en mer än fördubblad tysk export, men alldeles för svag inhemsk ekonomisk efterfrågan.

Den borde stimuleras mer, precis som många ekonomer och expertorgan krävt, men det lär inte ske så länge finansminister Schäuble (en “ordoliberalist”) håller i den tyska finanspolitiska styråran, noterade en uppgiven, pessimistisk före detta Tysklandsambassadör Carl Tham på mötet i ABF-huset.

Angela Merkel är däremot just nu Europas i särklass starkaste politiker. Men också hon är lite pressad just nu och det för första gången.