Privata monopol
Det har blivit 20 procent dyrare med ett privat monopol för sophämtningen på Gotland. Privat drift får inte bli ett självändamål.
Foto: Krister Nordin
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Genom att upphandlingen gjordes i en stor upphandling för hela Gotland, blev det näst intill omöjligt för gotländska företagare att konkurrera med jätten Ragnsells. Så privatiseringen av sophämtningen har inte gynnat det gotländska näringslivet särskilt mycket. Säkert köper Ragnsells en del från öns företagare, men sophanteringen sköts av ett svenskt storföretag inom branschen. Om upphandlingen hade delats upp regionalt på ön kanske gotländska företagare kunde haft en chans att konkurrerar. Kanske detta borde prövas i fortsättningen, så öns näringsliv har realistiska möjligheter att konkurrera om anbuden.
Ofta blir det så att stora koncerner kan lägga låga anbud för att slå ut konkurrenterna, för att sedan få en monopolsituation. Då det gäller sophämtningen är det troligt att kommunen har svårt att byta sophanteringsoperatör. Ska kommunen åter sköta sophämtningen i kommunal regi måste ju en nya armada av sopbilar köpas in. Visserligen har kommunen bättre lånemöjligheter än privata bolag, men investeringen ska ändå betalas. Å andra sidan ska inte kommunen dra in någon vinst till aktieägarna, som de privata bolagen måste. Men är det realistiskt att kunna lägga ett anbud på sophanteringen, som slår det privat storbolagets? Ja, kanske om det blivit 20 procent dyrare med det privata alternativet.
Ett annat område där kommunens monopol har ersatts med ett privat monopol är ambulansverksamheten. Kan den ersättas med kommunal verksamhet igen? Kanske. Däremot måste det vara lättare att ersätta de privata operatörerna inom äldreomsorgen med kommunal drift, om man finner det billigare och bättre.
Det får inte vara något självändamål med privat drift. Det viktiga är att kommunal service är så bra och billig som möjligt. Oavsett utförare.