I helgen samlades regeringen på statsministerns sommarresidens Harpsund i Södermanland för den årliga överläggningen om budgeten. Finansminister Anders Borg (M) presenterade utgångspunkterna för ekonomin och beskriver ett läge där Sverige jämfört med många andra länder har klarat sig väl genom en ekonomisk kristid. När det nu börjar gå bättre i ekonomin igen är det därför läge att bygga upp skyddsvallarna, som Borg säger, för att Sverige ska kunna klara sig genom nästa globala nedgång.
Samtidigt som det ekonomiska läget blir bättre, härjas dock världen av kriser, konflikter och krig. Det är en orolig omvärld, något som Moderaterna den senaste veckan har vävt in i valrörelsen. Och för att Sverige ska kunna föra en human flyktingpolitik utan att det ställs i motsats till välfärden öppnar nu Borg för att höja vissa skatter, bland annat för banker, om ett par år.
Socialdemokraterna avfärdar omvärldsanalysen som ”teaterkonster”, för att citera partiets ekonomisk-politiska talesperson Magdalena Andersson.
Visst har regeringen en plan för att nå fram med budskap i valrörelsen, men det betyder inte att lägesbeskrivningen är påhittad. S småsinta svartmålning av regeringens analys är krasst uttryckt ingenting annat än partiets egen strategi.
För sanningen är att regeringen har sett till att Sverige har klarat sig så pass väl genom den globala finanskrisen som bröt ut 2008 att många människor i Sverige inte har märkt av den. Det är till stor del en förtjänst av att den borgerliga politiken inte lovar allt åt alla, utan gör prioriteringar. Jobbskatteavdragen har bidragit till att fler jobbar och att skatteintäkterna därmed ökat. Sänkningarna har också S accepterat i riksdagen. Ändå är ett av de vanligaste påståendena från S att dessa skattesänkningar på arbete skulle urholka välfärden.
Men om skattesänkningar har varit bra, och både gett mer pengar i plånboken och till välfärden, varför öppnar även Borg nu för att höja skatten?
Jo, för att kunna spara i ladorna till nästa kris och för att Sverige ska kunna vara en trygg plats i en orolig omvärld. S syfte är istället att spendera pengarna direkt.
Borg riktar höjningen mot den finansiella sektor som i dag gynnas av att till exempel inte omfattas av momsen. Ett sådant förslag behöver förstås noga utformas så att det inte blir hushållen som får betala med dyrare banktjänster och bolån.
En viktig skillnad mellan regeringen och de rödgröna är att regeringen värnar riktiga jobb medan de rödgröna vill höja skatterna på ungdomsjobb och restauranger samt höja fastighetsskatten, bensinskatten och lastbilsskatten. I den ekonomiska debatten i SVT Agenda i söndags kväll påstod Andersson dock att Borg och regeringen saknar jobbpolitik. Istället framhöll hon sin egen: ”Vi har ju ett helt åtgärdspaket som vi vill sätta i sjön”.
Men det paketet riskerar bli just pengar i sjön, då åtgärderna S föreslår innebär korta statligt subventionerade jobb och inte bygger på långsiktiga och pragmatiska prioriteringar för ordning och reda i ekonomin.