Politiskt händelserik sommar

Foto: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT

Politik2017-08-15 09:30
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Sommar och semestertider brukar innebära att även politiken tar semester, men så blev det inte den här sommaren. IT-skandalen på Transportstyrelsen, borgarnas desperata försök att visa handlingskraft och en före detta ministers blackout under en fest har fått stort utrymme i media.

Följderna av Reinfeldts regerande verkar inte ta slut. De enorma skattesänkningarna villkorades med tunga sparbeting på statliga myndigheter. Outsourcing av vitala funktioner för att kapa kostnader och stora sparbeting är ingen bra kombination. Myndigheterna ser sig då tvingade att ta beslut som kanske inte är de bästa.

När det gäller Transportstyrelsens outsourcing av IT verksamhet gick man ett steg längre och bröt mot lagen. Något som aldrig kan tolereras. Nu finns risken att statshemligheter läckt ut.

Försvaret som kan ha drabbats, och SÄPO som har ansvaret för landets säkerhet har agerat både snabbt och effektivt för att minska riskerna för läckor. Enligt dem själva har inget hemligt läckt ut.

Både försvarsministern och Inrikesministern har, utifrån vad som framkommit, agerat klokt, men de har agerat var och en för sig. Det finns med andra ord verkligen fog för kritiken om hur informationskanalerna inom regeringen fungerar. Något som Statsminister Stefan Löfven (S) också kommer att ta tag i.

Men vad som har hänt är fortfarande långt ifrån utrett. På torsdag kommer KU att börja det arbetet, och innan de är klara kan vi bara spekulera. Först när KU är klara kan vi börja ställa ansvariga till svars om det föreligger behov.

Men de borgerliga partierna tyngda av dåliga opinionssiffror och kravet på att visa handlingskraft anser tydligen att spekulationer räcker för att kräva ministrars avgång, genom misstroendevotum. För att undvika att kasta landet in i en regeringskris valde statsminister Löfven att plocka bort två av de tre ministrarna som borgarna tänkte rikta misstroende mot.

Infrastrukturminister Anna Johansson (S) som var ansvarigt statsråd för Transportstyrelsen och Inrikesminister Anders Ygeman (S). Däremot ansåg statsminister Löfven att misstroendet mot försvarsminister Peter Hultqvist (S) var oseriöst.

Nu kommer det bli spännande att se vad de borgerliga partierna gör av detta under hösten. Ett är säkert och det är att ordet misstroendevotum inte används så ofta under modern tid som under det senaste halvåret.

En desperat opposition riskerar nu att ställa hela den svenska demokratin inför en i det närmaste omöjlig ­situation, där minoritetsregeringar tas som gisslan av en oseriös opposition.

När nyheten om den före detta ministerns blackout och hens eventuella sextrakasserande av andra gäster på en fest blev det ett väldigt hallå.

Mest för att ledande borgerliga politiker valde att försvara det påstådda beteendet. När en av deras tafsar och visar könet så är det sånt som händer och man ger allt stöd man kan till personen.

Raka motsatsen har vi både sett och hört när kvinnor på festivaler eller vid andra tillfällen blivit utsatta för det som nu den före detta ministern påstås ha gjort.

Det som är bra med att den här händelsen blivit så stor i media, är att den verkligen bevisar att sexualbrott inte är en kulturell avvikelse, utan ett tecken på en patriarkal struktur vi dagligen måste bekämpa.

Den semesterringrostiga redaktionen ber om ursäkt för den sena webbpubliceringen.