Politiska skillnader är inte tjafs

Politik2014-05-10 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

LEDARE

Eftersom Ulla Pettersson är en klok person ser jag det som osannolikt att hon inte förstod min skrivning om vikten av en sampratad politisk ledning. Därför är det obegripligt att hon fulciterar mig genom att jag påstå att jag tyckt att de rödgröna skulle ha en bättre gemensam framtoning inför valet.

Hon antyder också att jag skulle ha förbisett att det inte finns någon lokal Allians vilket var och en som bemödar sig med att kontrollera kan se inte stämmer. Hela min poäng var tvärtom att alla allianser/koalitioner är antingen upplösta eller lösa i kanterna. Partierna har alltid gått till val var för sig även om man haft en gemensam plattform kring frågor man enats om hur man vill driva.

Jag pratar om det som händer sen, när man har fått väljarnas förtroende att leda regionen.

Från näringslivet kommer då och då efterlysningar om ett annat sorts samarbete. Man tycker att politikerna ska ”sluta tjafsa” och komma överens.

Debattören Curt Mårtensson är ute efter samma sak i en insändare där han som exempel bland annat tar hanteringen av Pjäsen.

Men det blir väldigt konstigt om politikerna förutsätts bortse från sina respektive politiska övertygelser och tycka likadant. Att spela ett politiskt spel för att blockera varandra är något vi alla kan vara utan men de politiska skillnaderna mellan partierna måste ju både få synas och ha konsekvenser, annars kan vi lägga ner våra demokratiska val.

Lite samma hopblandning upplever jag kring Anders Thomasssons, regionchef för Svenskt Näringsliv, uttalande om att politisk färg inte har nån betydelse för företagsklimatet. Han sa detta i samband med S-ledda Oxelösunds makalösa klättring med 130 steg upp i rankningen. Finns viljan så går det, uppfattade jag var Anders Thomassons poäng och hans inställning till viljan hos den rödgröna majoriteten på Gotland redovisades klart och tydligt i ett debattinlägg på denna sida i onsdags.

I går presenterades förslaget till budget för Region Gotland för nästa år.

En i det stora hela vettig och bra planering så långt man kan göra den vid den här tidpunkten. Ett plusresultat på 12,5 miljoner kronor får ses som synnerligen preliminärt och med tanke på de finansiella målen, svagt.

Här finns dock inga offensiva satsningar utan en ganska passiv inställning som verkar utgå från att det inte går att påverka omständigheter som arbetsmarknadsläget. Några jobbskapande åtgärder står inte att finna trots att en punkt i sammanställningen heter ”Fler i arbete och bättre företagsklimat” där man ska satsa 4,3 miljoner kronor.

Kollektivtrafiken ska förstärkas med 1,5 miljon kronor som ska bygga ut stomlinjerna. På vilket sätt är ännu oklart och ett tag lät det som att förstärkningarna skulle göras när det fanns lediga bussar (alltså när trycket av resenärer är som lägst) men i ett förtydligande markerades att det var behovet som ska vara styrande. Om det blir halvtimmestrafik eller inte återstår dock att se.

Oppositionspartierna kommer att lämna sina budgetalternativ till regionstyrelsens sammanträde den 26 maj.