När kommunfullmäktige behandlade Regional Kulturplan, så syntes också en förändring i den politiska kulturen, nu när den rödgröna majoriteten tagit över och Åke Svensson (S) är kommunstyrelsens ordförande. Nu vill de politiskt valda påverka och fatta beslut och inte överlåta en massa beslut på tjänstemän.
Ett tydligt exempel var att i ledningskontorets förslag till beslut, så skulle delegationen för samråd och dialog med Kulturrådet utses av regiondirektören. Men i kommunstyrelsens förslag till fullmäktige hade politiken ändrat det till att kommunstyrelsens ordförande får i uppdrag att i samråd med regiondirektören utse denna viktiga kulturgrupp.
Förra majoriteten abdikerade från många politiska beslut och politisk styrning och lämnat ett tomrum att fyllas av duktiga tjänstemän. Nu vill Åke Svensson och den nya kommunledning ta tillbaka den politiska makten och markerar att det är de politiskt valda som fattar besluten. Det ska inte vara tjänstemannastyre utan politiskt styre. Det gör det lättare för medborgarna att påverka och utkräva ansvar. Det är att stärka demokratin.
Den stora diskussionen om Kulturplanen handlade egentligen om en bit som inte ingår, nämligen vilket uppdrag Kulturskolan ska ha. Ska den eftersträva att privatisera undervisningen eller ska dess resurser samlas för Kulturskolans elevers bästa. De borgerliga vill privatisera, medan nyvalda ordförande i kultur- och fritidsnämnden, Janica Sörestedt (S), inte ville splittra Kulturskolan, utan värna om dess resurser och kompetenser så att det gynnar både bredd och spets. Och så blev beslutet. De rödgröna mot de borgerliga, 37-34.
I en annan omröstning gick Folkpartiet med de rödgröna. Det gällde en begränsning av vilka som får ha uppdrag i kultur- och fritidsnämnden. Nyvalda vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden, Hanna Lenholm (S), ville ta bort denna punkt, för hon menade att det var dumt att ha särbestämmelser bara för denna nämnd. Och Bo Björkman (S) menade att det finns jävsregler, som fungerar bra. När ett ärende i kommunstyrelsen berörde DBV, så fick halva kommunstyrelsen avstå för de var medlemmar i DBV och var jäviga.
I omröstningen om denna punkt röstade Folkpartiet med de rödgröna och det blev 40-31 för att ta bort denna begränsning för kultur- och fritidsnämnden.
Den här gången höll den rödgröna majoriteten ihop och röstade enat, medan oppositionspartierna nu känner sig friare och röstar och agera som de vill. Jag hoppas att de nyvalda politikerna forsätter att markera, att det inte ska vara tjänstemannastyre, utan nu tar politikerna ansvar och fattar besluten. Så som det ska vara i en bra fungerande demokrati!