Regionens ekonomi är oerhört pressad. Barn- och utbildningsnämnden skulle spara 13 miljoner kronor i år och i stor politisk enighet ställde man sig bakom att förvaltningen skulle plocka fram en ny skolorganisation.
Det blev förslaget att lägga ner ett stort antal skolor runt om på ön.
Sedan satte processen igång med en massa möten runt om på ön och föräldragrupperna började undersöka alla fakta och underlag. Om besparingar, restider, lärarbehörigheter och skolornas resultat efter Skolinspektionens granskningar. Föräldrarna stod inte och skrek enkelspårigt på att rädda skolhuset i byn. Det var skolornas sätt att fungera, som var avgörande. Det betydde att föräldrarna grävde fram ett fylligt och relevant beslutsunderlag för politikerna.
De ledande politikerna med Brittis Benzler (V) och Meit Fohlin (S) i spetsen diskuterade med massor av föräldragrupper runt om på ön. Bland annat om hur det fria skolvalet påverkar föräldrarnas val av skolor i förhållande till deras livspussel med resor till jobbet och resor för deras barn till förskolan och skolan.
Allt detta ledde fram till att av den långa listan på tänkbara nedlagda skolor, så blev det bara Hogrän, som läggs ner. Skolpolitikerna lyssnade till föräldrarnas argument och tog intryck. En demokratins seger. Det blir en dyrare skolorganisation än om alla föreslagna skolor lagts ner, men regionalpolitiskt och ekonomiskt kanske mer lyckat, då strömmen till skolorna i Visby annars blivit avsevärt större. De privata skolorna skulle då få fler elever och kommunen skulle inte minska sina kostnader.
Hela denna process visar att den kommunala skolan är satt under ett starkt förändringstryck, då den finns på en marknad, där föräldrarna väljer efter skolans resultat. Bra skolor lockar mest. De kommunala skolorna måste marknadsföra sig mycket bättre. Nu måste många nya tankar och idéer in i undervisningen och hur skolarbetet organiseras runt om på ön, så de kvarvarande skolorna blir bra skolor med undervisning i främsta klass. Och att de blir ekonomiskt bärkraftiga.
Nu måste föräldrarna värna sina skolor genom att sätta barnen i dem och inte ta dem med till Visbys skolor. Och skolans ansvariga måste våga tänja på de pedagogiska gränserna och organisera skolorna, så de ger bättre undervisning och är spännande och lockande.