Politikerfesten har sin givna plats

Politik2006-07-07 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Den mesta tiden har nu gått. Mingel hos pr-byråer, vänsterförlag och hos den borgliga alliansen i tisdags. Hos den sistnämnde fick man förutom medeltida mat och dryck sig till livs fyra borgerliga herrars, från respektive partis partiledning, ogenerad glädje över att alliansens utspel om fastighetsskatten fick allt medieutrymme.
Socialdemokraternas ekonomiska seminarium var det alliansen slogs mot. Tidigare år har i och för sig socialdemokraterna lockat med mer spännande besök än i år. Den tidigare danske socialdemokratiska statsministern Poul Nyrop Rasmusen och den franska socialistpresidentkandidaten Ségolène Royal är näppeligen lika lockande som den dåvarande tyska utrikesminister Joschka Fischer och den brittiska finansministern Gordon Brown som tidigare gästat seminariet.
Almedalsveckan går ut på att synas. Men det är hart när hopplöst att faktiskt slå igenom. Trots att 400 ackrediterade journalister finns på plats så konkurrerar man med 450 arrangemang. De flesta seminarier består i och för sig mest av att avsändaren har bjudit in en panel där diskussionen alltid landar i att tycka så som uppdragsgivaren vill - vilket är ganska ointressant.

Läger för 3,5 miljoner
Mycket uppmärksamhet har socialdemokratiska ungdomsförbundet, SSU, fått. Enligt uppgift så är deras tältstad mest att likna vid ett avancerat scoutläger där det inte finns mobiltelefontäckning eller där elen inte räcker till allt man vill. SSU:arna får välja mellan mikrofon till talaren eller brygga kaffe. Notan för lägret är 3,5 miljoner enligt tidningen Resumé. För så mycket pengar får tusen unga socialdemokrater en veckas drillning i politik och några av dem vara del i så kallade "röj-team", som kampanjar på stränder och gator på Gotland. Delar av kampanjen går ut på att störa andra arrangemang, men det har gått sådär.
De politiska utspel som vid sidan av fastighetsskatten fått mycket uppmärksamhet är naturligtvis de olika kring algblomningen - alla som rest till ön får med egna ögon se det som ser ut som ett grönt monster på väg upp ur havet. Statsminister Göran Persson försöker sätta miljön på dagordningen. Det ska bli intressant att se om han lyckas då oppositionen verkar ljumt intresserade av denna fråga, även om också de pliktskyldigast nämner sörjan i Östersjön.
Det mest betydelsefulla sker dock varken på scenen i Almedalen eller på de många seminarierna. Det viktigaste är de nätverk som byggs. Många kritiserar veckan för att stämningen är för intim mellan makthavare, pr-konsulter och granskare (journalister) och det ligger mycket i det. Men så länge granskaren förstår att nyttja tillfället till ny information och fler nyheter så har Almedalsveckan sin givna plats i det politiska Sverige.