Politik fungerar inte som företag

Politik2013-11-01 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

LEDARE

Företagsklimatet och relationerna mellan företag och politik var på flera sätt i fokus under gårdagen.

Dels genom Företagardagen, dels genom utvecklingen för tillgången på kajplatser för Gotlandsbåten till säsongen 2014.

De senaste dagarna har varit fyllda av utspel, öppna brev och olika bud om vad som gäller och inte om förfogandet över hamnen i Visby.

Som företagare är du van med snabba puckar och att snabbt kunna tänka om, fatta nya beslut och byta spår.

Som politiker kan det också gå snabbt men en väsentlig skillnad är att politiska beslut inte kan fattas på stående fot. Ärenden måste beredas för att den demokratiska ordningen ska kunna säkras. Åke Svensson har inget eget mandat att fatta beslut på egen hand.

Det talas ofta om vikten av att politiker gör studiebesök hos företagare för att bättre förstå deras villkor. Men det omvända hade inte heller varit helt fel. De senaste dagarna har vittnat om att det finns förväntningar från näringslivet som helt enkelt inte är möjliga att tillmötesgå.

Däremot ska politiken vara vaken och på tå och kunna samlas utanför ordinarie mötesscheman när stora och viktiga beslut är nödvändiga.

Häromdagen efterlyste jag ett tydligt och snabbt agerande från det officiella Gotland för att skapa förutsättningar för att Gotlandsbåten ska kunna avsluta förhandlingarna om ett fartyg inför sommaren 2014.

I går beslutade regionstyrelsen att fortsätta spåret med att Gotlandsbåten och Destination Gotland ska dela på de lägen som DG i dag förfogar över, de gånger kryssningskajen är upptagen. Regionen kommer att stå för de kostnader som uppstår för att möjliggöra detta. Ett beslut som ingen i dag vet prislappen på men som det råder full politisk enighet kring.

Både Destination Gotland och Gotlandsbåten bevakar sina egna intressen. Det måste man göra som företagare. Men samtidigt utför Destination Gotland ett samhällsuppdrag, till stor del betalat av skattebetalarna.

Hamnar ska vara allas egendom och det är öppet för konkurrens i Gotlandstrafiken. Andra bolag har alltså samma rätt till hamnen som DG.

Det är många faktorer och villkor som måste redas ut och skapas enighet kring. Region Gotland kläms nu mellan två starka intressen som ska konkurrera om den lukrativa sommartrafiken. Utifrån vad som redovisades efter regionstyrelsens sammanträde i går ser det ut som man agerat ansvarsfullt och med målsättningen att hitta bästa möjliga lösning för alla inblandade.

Jag måste säga att det är oerhört skönt att slippa partipolitiskt tjafs i denna fråga.