Politik före person

Vädra ut och ta nya tag, menar Ilija Batljan (S).  Fokusera diskussionen på Socialdemokraternas politik. Fastna inte i personstrider.

Vädra ut och ta nya tag, menar Ilija Batljan (S). Fokusera diskussionen på Socialdemokraternas politik. Fastna inte i personstrider.

Foto: Leif R Jansson / SCANPIX

Politik2010-11-12 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Jag hoppas verkligen, att inte alla nu kommer att ägna sig åt persondiskussioner inom Socialdemokraterna. Det räcker inte med att byta personer i partitoppen för att vinna nästa val. Det krävs en genomlysande diskussion om hur dagens samhälle ser ut och hur en Socialdemokratisk politik ska formas utifrån detta samhälle. Och hur partiet vill förändra Sverige.
Därför är det så viktigt att söka svaren på de frågor som kriskommisionens Anna Johansson och Ardalan Shekarabi ställde på DN debatt i veckan. Om att vi nu har ett tjänstesamhälle med den globala ekonomins påverkan och krav från EU. Att allt fler medborgare har högre utbildning, inflyttningen till storstadsområdena ökar och klyftorna ökar mellan stad och landsbygd, liksom mellan fattig och rik. Vi har fått en allt större medelklass, medan en ny underklass växer fram.
Hur kan Socialdemokraterna bli ett parti både för de arbetande i den växande medelklassen och människorna i den växande underklassen? För detta krävs en radikal ändring av människornas bild av Socialdemokraterna från en trögrörlig och konservativ maktelit till ett lyhört och förändringsvilligt demokratisk ledarskap, där laget går före jaget.
Jag håller med landtingsrådet Ilija Batljan (S), som så handlingskraftigt förändrat Nynäshamn och som så orädd kritiserar den Socialdemokratiska politiken. Han vill ha en snabb hantering av kriskommissionens uppdrag att analysera och förändra. Vädra ut och ta nya tag, säger han i en intressant intervju i Dagens Samhälle.
Han vågar i sin politiska gärning utmana och ville inte (som partikamraterna) höja skatten, utan istället halvera byråkratin i Stockholms landsting. Socialdemokraterna måste våga ifrågasätta de stora system de skapat, när folkhemmet byggdes. Det krävs omdaning och ibland skrotning. För att bli mer tids- och ändamålsenliga.
Även om media och motståndarna gärna ser ett inbördeskrig och personstrider inom Socialdemokraterna, så gäller det nu för alla kärleksfulla kritiker att analysera och diskutera partiets politik. Så löser sig nog personfrågorna sedan. Utan ny politik blir personfrågorna ointressanta.