Politik för utanförskap
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Ett annat är den höjda avgiften med cirka 300 kronor i månaden för a-kassan och den sänkta a-kassersättningen, som ska tvinga allt fler att gå ur facket och söka jobb genom att erbjuda sig jobba till allt lägre lön.
Ett ytterligare led i låglönejobbpolitiken är den borgerliga regeringens nedskärningar av alla former av vuxenutbildning och arbetsmarknadsutbildning. Den värsta delen var att de tog bort rekryteringsstödet, som gjorde det möjligt för de allra lägst utbildade arbetslösa att studera och yrkesutbilda sig så de kunde få jobb.
Detta har den borgerliga regeringen dragit bort vilket innebär att 150 gotländska arbetslösa med låg utbildning nu utestängs från vidareutbildning och höjning av kompetensen, så de kan få jobb. Istället hänvisas de till socialbidrag eller att flytta till fastlandet och ta något låglönejobb.
På komvux i hela landet har den borgerliga regeringen skurit bort pengar som gör att 13 000 studieplatser försvinner. Lernia och andra yrkesutbildare får också radikalt mindre med pengar, vilket stänger dörren för många arbetslösa till omskolning och chans till utbildning som kan ge jobb. Och den dörr som 25:4-regeln gav för de icke unga att komma in på högskolan stängs nu också av den borgerliga regeringen.
Det är en genomtänkt och konsekvent jobbpolitik, som går ut på att skapa en låglönemarknad för lågutbildade som den borgerliga regeringen nu genomför. Mycket av utbildningsmöjligheterna för vuxna skärs bort och möjligheter att klara sig på a-kassan minskas. Allt för att tvinga lågutbildade arbetslösa att konkurrera om jobben genom att erbjuda sig att jobba för så låg lön som möjligt. Det är en skicklig borgerlig politik för ökat utanförskap och ökade klyftor.