Politik för personalen

Åke Svensson (S) och Kommunals ordförande på Gotland, Marika Olofsson, ska samarbeta så kommunen blir en mönsterarbetsgivare. Om Socialdemokraterna vinner valet på Gotland.

Åke Svensson (S) och Kommunals ordförande på Gotland, Marika Olofsson, ska samarbeta så kommunen blir en mönsterarbetsgivare. Om Socialdemokraterna vinner valet på Gotland.

Foto: Håkan Ericsson

Politik2010-09-17 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Valkampen står nu och dallrar mellan att sänka skatter eller att satsa på välfärd. För att få ut maximalt av våra skattepengar borde det vara en självklarhet att de politiskt valda i kommunerna använder de anställda välfärdsarbetarna på bästa möjlig sätt. Att politikerna helt enkelt bedriver en bra och offensiv personalpolitik.
Därför är jag mycket glad att Socialdemokraterna och Kommunal på Gotland kommit överens om ett samarbete, som ska leda till att kommunen blir en mönsterarbetsgivare. Om nu Socialdemokraterna tillsammans med de rödgröna kan vinna valet och får styra Gotland. De har till att börja med kommit överens om tre frågor. Heltider till alla som idag har deltid och vill ha heltid. Krav ska ställas på trygga anställningsvillkor vid upphandlingar och det ska satsas på kompetensutveckling för alla efter behov inom kommunen.
Tänk vilken skillnad det skulle bli om kommunen vore mönsterarbetsgivare mot personalen som lagar alla mat, som går till skolor, förskolor, sjukvården och äldreomsorgen i kommunen. Den personalen får ofta slita hårt, underbemannad och med knapp budget för att ordna maten under stressiga villkor. Utan något större inflytande på ekonomin och upphandling av matvaror. En bra arbetsgivare skulle ge all bespisningspersonal fortbildning, delaktighet i ekonomin och att de får anpassa, produktionen, scheman och arbetstider efter matgästernas behov.
En bra personalpolitik innebär att politiker, chefer och medarbetare hela tiden ser till att det görs rätt saker och att eleven, patienten, brukaren och tillståndssökaren är i centrum. Att välfärdsproduktion och tillståndsgivning kretsar kring dem kommunens verksamhet är till för. Är inte ett av de största hindren för ett bra företagsklimat på Gotland, att kommunens tillståndsapparat inte fungerar maximalt effektiv. Det kan säkert lösas med en aktiv kommunal personalpolitik.
Lönerna sätts centralt, men det finns stort utrymme att använda lönesättningen för att uppnå större effektivitet och att rätt saker görs på rätt tid. Socialdemokraterna har visat att de vill använda en bra och aktiv personalpolitik, som ett medel att förbättra välfärden och de anställdas trivsel och att de kan få rätt lön.