I tv-kanaler med högre nummer sänds ett knippe olika program som skildrar polisens arbete, främst i USA och Storbritannien. Som tittare kan man snabbt konstatera att främst den amerikanska polisen jagar flyende bilister på ett sätt som innebär att man tar mycket liten hänsyn till säkerheten för tredje man.
Så målmedveten är inte den svenska polisen, att man är beredd att ta vilka risker som helst för att få fatt i den flyende. Men polisjakter är naturligtvis förenade med risker även här i Sverige, även om man här är mer beredd att avbryta jakter för att undvika dödsolyckor. Svenska Dagbladet skrev i går om hur polisens uttryckningar resulterat i nio dödade och kring 2 000 skadade de senaste tio åren. Sedan 2003 har antalet trafikolyckor minskat, liksom antalet olyckor för ambulanser under utryckning. Men olyckorna där polisbilar är inblandade är fler nu än då.
Varför? Delvis beror det på en så enkel sak som att poliserna är fler i dag. Kanske är utryckningarna fler. Men vad kan man göra åt det?
Ska polisen i högre grad avbryta jakter? Nja, det är ju också djupt frustrerande och skadligt om brottslingar bara behöver trampa på gasen för att komma undan.
Polisen ska börja utrusta sina bilar med svarta lådor, för att i efterhand kunna analysera de olyckor som sker. Men det vore nog också på sin plats med återkommande förarutbildningar och förarprov för poliser. Och att de som kuggas, inte heller får köra utryckningar.