Polisen patrullerar på Fejjan

Politik2011-01-04 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Närpolisen på Gotland kommunicerar sedan en tid med gotlänningarna via Facebook. På ett enkelt sätt når man därigenom snabbt ut med information och har även en kanal att få in tips och iakttagelser.

Inför nyår kunde man förebygga onödigt bråk genom att informera om "snacket" som gick om var ungdomar skulle samlas för att festa. Genom personliga och informativa inlägg skapar man kännedom om och förståelse för polisens arbete.

Sådana initiativ kräver orädda poliser som tycker det är roligt att kommunicera med människor. En ny sorts patrullering bland allmänheten.

Polisen erbjuder också "orosamtal". Om någon är orolig för att en person eller ett gäng är på väg att hamna i kriminalitet eller droger kan man i förtroende prata med polisen om detta för att hjälpa personen i fråga på rätt väg igen.

Självklart är det inget nytt sätt för polisen att arbeta: att arbeta förebyggande och genom dialog. Det nya är att man profilerar sig och aktivt söker kontakt genom närpolisen, både på gatorna och genom sociala medier som Facebook.

Vi har nog alla minnen av de som i ungdomen ansågs som lite farliga och coola och som vi sedan genom livet kunnat se har hamnat så långt från det coola man kan komma. Däremot fortfarande farligt, men inte på ett spännande sätt.

Om fler unga kan fångas upp tidigt och fler och fler inse att små brott kan följa med en hela livet i form av skadestånd eller prickar i brottsregistret, är mycket vunnet.

En annan positiv konsekvens genom polisens dialog via Facebook är att fler vuxna tar sig ut där ungdomar finns på kvällar och helger. Fler vuxna på stan ger som bekant en lugnande effekt på både fylla och bråk.

Även om man är otroligt pinsam för just de egna barnen så är man en stor trygghet för många utsatta ungdomar.