Plötsligt: en död ko på isen

Låst läge löst? Kan Södervägs brädgård i Vall äntligen saneras? Arkivfoto: Henrik Radhe

Låst läge löst? Kan Södervägs brädgård i Vall äntligen saneras? Arkivfoto: Henrik Radhe

Foto: Radhe Henrik

Politik2009-09-04 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Förgiftade kvigor i Vall har fått kommunen att dra tummen ur vattenkranen. Efter år av processer mot Sylve Jakobsson, som ärvde en kreosotförgiftad fastighet i Vall, beslutade miljö- och hälsoskyddsnämnden i förrgår att driva på i frågan om sanering av marken. Dessutom kan de som bor granne med kreosoten nu kanske få kommunalt vatten.

Att det händer nu beror givetvis på de stackars korna, även om det inte är säkert att det verkligen var kreosot som orsakade förgiftningarna. Men varför har det dröjt så länge?
Tja, kommunen anser att den varken kan eller vill betala för saneringen. Naturvårdsverket, som sitter på de pengar som kan användas, vill att förorenaren ska betala. Eller förorenarens arvinge. Eller, som i fallet Sylve Jakobsson, förorenarens arvinges arvinge.

Medan kommunen och Naturvårdsverket envist försökt klämma pengar ur denna arvsynd har marken förblivit osanerad.
Det är som att inte skicka en ambulans till en olycksplats innan man har resonerat sig fram till vem som står för kostnaderna.
- Vem var det som orsakade olyckan? Vem ska man skicka räkningen till? Ja, vi åker inte innan vi vet att vi får betalt.
En bekant som skadade sig under en resa i Kina hamnade i en ambulans med taxameter. Men den rullade åtminstone.

Nu anser Naturvårdsverket, enligt nämndens ordförande Mats-Ola Rödén, att det råder en akut situation. I maj i år underkände miljödomstolen kommunens krav på Sylve Jakobsson.
Det väcker hopp om att något äntligen kan hända som adresserar det verkliga problemet - kreosoten i marken. Men något borde ha gjorts för länge, länge sedan.