Tack vare en mycket inspirerande debatt på min Facebook-sida i går fick jag anledning att reflektera över det här med skatt och moms. Jag skulle i ett annat sammanhang förklara syftet med momsen och blev helt ställd inför min oförmåga att göra just det.
Alltså jag fattar ju vad moms är och vad den används till och att den är ett bra styrmedel för att förebygga ohälsa och dålig miljö, samt stimulera till ”goda val”. Men vilken är den ekonomiska kopplingen mellan staten och det jag konsumerar?
Det är ju ren skatt, helt enkelt. Från början tänkt som en tillfällig sådan men som med mycket annat som är tillfälligt blev det permanent. Vi tar den som självklar och reflekterar inte över dess konstruktion.
Och det är en helt och hållet platt skatt dessutom. Precis som all annan skatt utom just inkomstskatten är. Oavsett om jag är miljonär eller lever på försörjningsstöd betalar jag samma moms på det jag köper.
Momsen är näst arbetsgivaravgiften statens största inkomstkälla och i EU är det bara Ungern som har högre momsnivå.
Att vi inte pratar så mycket om denna form av skatt beror på att vi aldrig ser den. Det är en så kallat dold/indirekt skatt. Jo, det står på kvittot hur mycket skatten är, men det tror nog de flesta är något som bara berör företagaren. För att hen ska veta hur mycket avdrag som ska göras.
Hur skulle vi påverkas om det i deklarationen stod hur mycket total skatt vi betalar på ett år? Om vi blir mer varse att det är långt mer än det arbetsgivaren betalar in för det vi tjänar?
På sajten Ekonomifakta kan man fylla i hur mycket man tjänar och hur mycket som faktiskt betalas in i skatt. Jag tog ett påhittat exempel med en som har 26 000 kronor i månadslön, bor på Gotland, är med i kyrkan och född 1964.
För arbetsgivaren är kostnaden 34 169 kronor. Personen får ut 19 216 kronor och totalt betalas alltså 14 953 kronor i skatt in för denne persons arbete varje månad.
Inkluderar man alla skatter på både arbete och konsumtion betalar denna person på ett år uppskattningsvis 219 000 kronor i skatt på en inkomst på 312 000 kronor.
Jag ser att sajten länkar till Svenskt Näringsliv men utgår från att den räknar på fakta och inte politik (till skillnad från sajten ”Politikerfakta” som säger sig vara objektiv men drivs av M-sympatisörer). Är jag förd bakom ljuset blir jag glad för påpekanden.
Det är värt en hög skattesats för att upprätthålla vår välfärd. Men ser man historiskt har knappast välfärden stärkts i takt med att våra inkomster ökar och därmed skatteintäkterna som finansierar den.
Och nog hade vi haft en helt annan diskussion om vi tydligare såg det totala skattetrycket istället för bara skatten på vår lön?