Jag vet inte om det är fler än jag som reagerat över hur den skånska dialekten breder ut sig i nyhets- och kulturprogrammen från public service. Det är inte vilken skånska som helst, det är den bildade lundensiskan eller bara "viss" malmöitiska vi får höra.
Jag har inget problem med skånskan i sig. Det är avsaknaden av andra landsdelars dialekter som i radio och teve är så uppenbar. Rikssvenska, ja visst, men med skånska som "sidekick"!
Av Sveriges snart 10 miljoner invånare bor runt en tiondel i Skåne. Det är ungefär lika många som i Norrland, landskapen norr om Uppland.
Vad är då problemet? Min tes är att om bara vissa dialekter används i de kanaler som gäller blir de ett slags fundament och klangbotten för det offentliga samtalet. Vi litar då mer på det vi känner igen. Andra dialekter från exempelvis Norrbotten, Dalarna eller Värmland blir i stället ett slags buskisdialekter,
"Pistvakts-tungomål" som bara används i komedier eller i ölreklam och inte i de offentliga samtalen med tyngd.
Detsamma kan sägas om "Skaraslättas" eller Hallands sätt att uttala sina meningar. Det blir "Sveriges vackraste röst" eller överdriven stand-up som hos Tomas Pettersson. Personligen har jag svårt att värdera västerbottningen Sverker Olofsson och hur skulle det låta med en finansminister från "gnällbältet"?
Gotländska larvas bort i Keno-reklamen eller överdrivs som när Ainbusk ska "sjunge" och tas inte heller på allvar. När hördes, förutom Leif Pagrotsky, någon tala genuin göteborgska? Kommer vi i framtiden bara att förknippa vår andra stads tungomål med "go’ gubbe - glättig yta" eller med Albert och Herbert?
Sveriges televisions sportredaktion har i stället sökt sina dialekter norr om Dalälven. Var ligger förresten den outlet där de köper alla underliga skjortor i färgkombinationer som inte längre finns förutom just i Sportspegeln? Kanske beror det på att den förra chefen på tvsporten, Albert Svanberg, kom från Kiruna?
Det har gått så långt att jag reagerar när jag hör tjocka L från Hälsingland i Ekonomi-Ekot. I väderleksrapporten förnimmer jag ofta "Ystkusten" och "Ystergarnsholm" som är en lite sötare variant av skånskan. Den östgöte som i samma program benämnde "Öhhlands söödra udde lö" just så, fick sluta. Från Byxelkrok på den norra udden är det inte långt till Oskarshamn och jag tänker på hur ska det gå för Håkan Juholt och hans småländska när han ska försöka ta tillbaka storstadsmedelklassen till moderpartiet.
Blir han en "Åsa-Nisse", en slug smålänning eller blir han en "Kamprad"? Kommer dialekten att fungera? Uppfattar "lattefolket" längre nyanserna i en annan dialekt, eller är det bara den nya rikssvenskan med sina konstigt uttalade vokaler som gäller?