Pirater drabbade av godhetsvansinne
Foto: DEX
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
- Man kan se det som en tv-serie, där det här är sista avsnittet i första säsongen med en cliffhanger. Det blir en fortsättning.
Begreppet cliffhanger kommer från gamla tv-serier där avsnittet avbröts just när huvudpersonen hänger från en klippkant. Allt för att locka tittarna att slå på TV:n samma tid nästa vecka. Och Peter Sunde fyllde också på med att han trodde att utslaget skulle bli ett annat i nästa instans:
- Det är vi som är hjältarna i filmen.
Storhetsvansinne har ni väl hört talas om. Det här kanske kan kallas för godhetsvansinne.
Det kan bli ett brutalt uppvaknande till verkligheten om hovrätten går på tingsrättens linje. Vilket jag i och för sig är långtifrån säker på.
Enligt Stockholms tingsrätt har The Pirate Bays pirater sysslat med brottslig verksamhet. Ett år i fängelse var och 30 miljoner i skadestånd totalt blir straffet för att ha underlättat nedladdning av upphovsrättsskyddat material.
Samtidigt rapporteras om hur Ipred-lagen faktiskt har förorsakat att trafiken på svenska nät minskat, vilket tyder på att gemene man blivit mer försiktig med att ladda ner filmer, musik och annat gratis.
Så är striden vunnen nu? Näppeligen. Allt talar för att dessa händelser bara är hack i trendkurvan.
När jag var ung var piratkopiering vansklig. Att föra över musiken från vinylskivor till kassettband var en omständig process med ett resultat som inte alltid blev njutbart. På semester kunde man i somliga länder handla nyutkomna storfilmer på videoband. Men kvaliteten var lindrigt uttryckt varierande.
Nu är både ljud och bild digitaliserade och det är smidigare att komma över produkterna illegalt än legalt. Man behöver inte ens gå till affären. Jag kan inte se hur detta ska kunna stoppas i demokratiska länder där staten inte kan kontrollera allt informationsutbyte. Visst vore det bra om alla plötsligt fick en privatmoral som hindrade dem att ta det de borde betala för. Men det är ingen realistisk förväntning.
Redan i dag finns verktygen som gör användaren anonym på nätet, så att ingen kan se vem som har gjort en specifik nedladdning av exempelvis en film.
Är det ett problem? Lita på det. Det blir svårare att räkna hem alla kommersiella projekt vars produkter kan distribueras digitalt. Det kommer att naturligtvis att påverka vad som produceras. Det är mycket som världen kommer att gå miste om.
Men det finns en plussida också. Den nya distributionsformen leder också till att sådant som tidigare aldrig skulle ha fått spridning nu syns och hörs över hela världen.