Pensionärer tjänar på arbetslinjen
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Brasklappen är avslöjande. Hela poängen med alliansens jobbpolitik är att sänka skatten för dem som arbetar så att det blir mer lönsamt att jobba. Fler arbetade timmar gör att ekonomin växer och de offentliga finanserna utvecklas gynnsamt. Alltså det som Socialdemokraterna ser som ett villkor för att kunna genomföra reformer som att ta bort det som de kallar för en klyfta mellan pensionärer och löntagare.
För alla som har pension är det helt nödvändigt att arbetslinjen upprätthålls. Pensionen är numera knuten till den allmänna inkomstutvecklingen.
Därför är det fel av Socialdemokraterna att utmåla jobbskatteavdraget som något som drabbar pensionärerna. Tvärtom gynnas de som lever på pension av allt som främjar arbetslinjen.
Det är också fel av Socialdemokraterna att utmåla jobbskatteavdraget som en pensionärsskatt som skapar orättvisa. Att några får lägre skatt är ju inte samma sak som att andra får högre skatt. I alla fall inte om rättvisebegreppet ska användas med något mått av stringens. Om någon får högre lön heter det ju inte att alla andra har fått en lönesänkning.
Det är också värt att notera att klyftan som Socialdemokraterna finner stötande kan försvinna på två sätt. Antingen kan pensionärerna få lägre skatt, eller så kan de som arbetar få högre skatt. När det kommer till kritan, vad skulle vara enklast att göra för en rödgrön regering som kritiserar alliansen för att just sänka skatten?
Till saken hör också att regeringen redan genomfört skattelättnader för flera miljarder riktade till inte minst utsatta pensionärer, och mer är att vänta. Dessutom har pensionärer som jobbar fått rejält sänkt skatt och många har gynnats av att förmögenhetsskatten slopats och fastighetsskatten gjorts om.
Regeringen har med andra ord goda skäl att hålla hårt på att det är bra att det finns en skillnad mellan skatt på jobb och pension. Alla tjänar ju på det. Därför är det olyckligt att självaste statsministern börjat svaja i argumentationen. Numera säger Fredrik Reinfeldt att det inte finns ett självändamål med att ha en klyfta i beskattningen. Från finansminister Anders Borg låter det likadant.
Naturligtvis ska ingen beskattas mer än nödvändigt, och kan man sänka pensionärernas skatt är det bra, men att företrädare för regeringen börjat tala om klyftor mellan pensionärer och löntagare duger inte. Lämna den retoriken till Socialdemokraterna.
Sist men inte minst är det trist hur människor buntas ihop till kollektiv i partiernas strävanden att nå prioriterade grupper med vallöften. Bland Sveriges 1,7 miljoner pensionärer finns det nog mer som skiljer dem åt än som förenar. Fast om något förenar så är det att alla gynnas av att många arbetar.