Pensionären som i alla fall fick rätt

Politik2014-03-18 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Jag är pensionären som fått rätt. Att få rätt är inte detsamma som att ha rätt. Det är en väsensskillnad. Vad jag fick rätt om står skrivet i stjärnorna.

I alla fall kan jag inte uttyda det i den notis som dök upp i förra lördagens GT. Informativ var notisen knappast. Möjligtvis är pensionären intressant. I valtider. Däremellan ses hen bara som våra gamla som ska omhändertas. Och det kostar. Kostar gör också några extrarader i GT, som kan ge läsare en inblick i smått och gott, som berör många fler än en ensam pensionär i obygden.

När vi nu fått inblick i döden genom GT:s utförliga artiklar från förrättning till gravvård, kan man då inte fortsätta att ge en inblick i det gotländska näringslivets fantomsmärtor och dödsrassel.

Listor hit och listor dit publiceras och dissekeras. Ett ständigt dödsförklarande men också många ouppklarade slut liksom beslut finns rimligen i byrålådan. Ibland dyker rasslet upp i lokalbladen. Något som sällan dissekeras, om det inte råkar stå Snäck på lådan.

Projektet Förenkla som påbörjades våren 2011i regionen ”med syfte att åstadkomma förståelse för företagarnas villkor” har inte gått hem så värst väl.

I alla händelser inte mellan nämnder. De blev alltför tjockväggade, när de flyttade samman, för att en snabb, smidig och rättsäker hantering ska kunna ta sig igenom de dyrbara väggarna. Och de tondöva kommer alltid att ha rätten på sin sida.

Runt om ligger landsbygden i dödsryckningar och mycket litet görs för att få syn på underliggande orsakssammanhang. Vad ligger då bakom orden ”få rätt” och ”ha rätt” kan man fråga sig? Svar uteblev i GT. Ärenden verkar ha utvecklats till ett lotteri. Du vann. Du förlorade. Vad kostade lotten?

Nu vet jag vad en begravning kostar både i plånboken, i själ och hjärta. Men vad blir samma kostnad i ett byggärende? Finns det någon som har en aning?

Det sägs att man vill stärka sina medarbetare inom regionen.

Ta då ett område som Riksintressen för vindbruk. Stillsamt kan man fråga sig om någon inom regionen förhoppningsvis har fått syn på Energimyndighetens beslut från den 12 december 2013 om nyantagna vindförutsättningar, områdesstorlekar för vindkraftsutbyggnad och avstånd till bebyggelse för just vindbruk?

Sker förändringar så är det inte säkert att det sker i allas medvetande. Har politiker väl tagit en översiktsplan kan det lätt bli som i forna Sovjet, planen gäller för evigt oavsett förändringar i omvärlden, produktionsbortfall och allt fler dödsryckningar, när gemene man förväntar sig en livaktig kommunikation.