Påverka, ej betala

Beslutet om Gotland ska ta över färjetrafiken är en av de största frågorna i moderna tid för Gotland. Det kräver en gedigen, demokratisk och öppen diskussion.

Beslutet om Gotland ska ta över färjetrafiken är en av de största frågorna i moderna tid för Gotland. Det kräver en gedigen, demokratisk och öppen diskussion.

Foto: Tomas Oneborg / SvD / SCANPIX

Politik2010-03-27 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Kommunstyrelsen blev inte enig om avsiktsförklaringen om Gotland ska ta över ansvaret för färjetrafiken. Det är bra att att sådant epokavgörande systemskiftesbeslut inte klubbas igenom i kommunstyrelsen utan större debatt.
Redan avsiktsförklaringen till förhandlingen med regeringen borde diskuteras och beslutas i Gotlands högsta beslutande organ, det folkvalda kommunfullmäktige. Beslutet om Gotland ska ta över färjetrafiken är en av de största frågorna i moderna tid för Gotland. Det kräver en gedigen, demokratisk och öppen diskussion.
Den avgörande punkten är skillnaden mellan inflytande och ansvar. Inflytande innebär att Gotland mycket mer än idag ska kunna påverka färjetrafikens utformning. Ansvar innebär inte bara en större påverkansmöjlighet, det innebär ett finansiellt ansvar. Men ett avtal med staten får inte innehålla någon form av regional medfinansiering av färjetrafiken. Det måste finnas både livrem och hängslen mot att den gotländska sjukvården, äldreomsorgen och skolan måste bantas för att klara färjetrafiken. Det måste finnas ett garanterat långsiktigt åtagande från staten att fullständigt bekosta färjetrafiken.
I den avsiktsförklaring, som kommunstyrelsens ledamöter fick dagen innan sammanträdet, finns de kända gotländska ståndpunkterna om trafikens kvalitet. Där står att "Bastrafiken ska huvudsakligen motsvara dagens trafikutbud, standard och prisnivåer, och vara nationellt finansierad." Det innebär att vi ska ha samma trafiknivå som nu och med samma priser som nu. Varken fler turer eller lägre priser. Vi begär nuvarande trafiknivå.
Jag tycker de gotländska folkvalda ska mycket noga diskutera igenom möjligheter och hot, som ett övertagande av ansvaret för färjetrafiken på Region Gotland innebär. Hur säkra och långsiktiga garantier går det att få av kommande rödgröna och blåa regeringar, om att Gotland inte ska tvingas skära i öns välfärdstjänster för att klara den livsviktiga färjetrafiken? Detta måste vara det avgörande för om Gotland ska säga ja eller nej till att överta ansvaret för Gotlandstrafiken.