Pappskräck, pappslöjd och populärkultur för hövdingen

Ta det lugnt Lennart. Ta en kopp te.Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SCANPIX

Ta det lugnt Lennart. Ta en kopp te.Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SCANPIX

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / SCANPIX

Politik2010-05-29 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Biskop Lennart, som han anspråkslöst brukar kalla sig, tycker inte att kungen ska leda kronprinsessan till altaret eftersom det skulle symbolisera att en man lämnar över ansvaret för en omyndig kvinna till en annan man.
Jaha. Så det tycker han? Jag tror att ceremonin symboliserar något helt annat för Victoria.

Brittisk och amerikansk populärkultur förvränger vår bild av världen och traditionerna.
Jag jublar inte över att pappor börjar leda sina döttrar till altaret och många svenskar tror säkert att även svenska domstolar använder jurysystemet. Men denna andens anglifiering är ändå harmlös jämfört med alla dessa beskäftiga människor som vill applicera sina egna uppskruvade värderingar på andras beslut.

*

GA berättade ii går om hur kommunens skolor plomberar nyrenoverade slöjdsalar och andra klassrum och lokaler för att "spara".
Jag anar att det, åtminstone i många fall, rör sig om låtsasbesparingar. Det skolorna sparar, det tappar tekniska nämnden i intäkter på internhyror. Och det är ju inte lätt att exempelvis hitta en extern hyresgäst till en nyrenoverad slöjdsal i en skola som fortfarande används.

Att kommunala verksamheter betalar hyra för de lokaler de använder är bra. Då tvingas de beakta lokalkostnaderna. Men ibland kan det leda till beslut som faktiskt är irrationella.
Jag tror rektorn för skolorna i Öja och Havdhem Ann-Kristin Munter har rätt när hon säger: "Det känns som det vore klokare att lägga ned en hel skola istället."
Men det är ju inte ett beslut politikerna gärna fattar så här några månader före ett val. Kanske är det någon som vågar dra den slutsatsen i oktober.

*

Gotland tappade ett helt gäng platser i tidskriften Fokus ranking av vilka kommuner som är bäst att bo i.
Men när jag tittar närmare på hur rankingen görs, så kan jag förstå om kommunpolitiker kan tycka det är lite frustrerande med alla rankingar och jämförelser kommuner emellan.

När Skattebetalarnas förening granskar får kommunen beröm för att den bedriver en effektiv och bra äldrevård till jämförelsevis låga kostnader.
Men i Fokus ranking ger låga utgifter för äldrevård en dålig placering. Gotlands ranking hade förbättrats om socialnämnden hade tilldelats 100 miljoner kronor extra som sedan skickats till fjärrvärmeverket. Men det är naturligtvis inget jag rekommenderar.

Någon borde ta nästa steg och skapa en motkraft. Är det inte läge att börja ranka rankingarna?
Jag ger en låg rating åt Fokus ranka ranking.

*

Landshövdingen är inte konflikträdd. Cecilia Schelin Seidegård har vid två tillfällen på kort tid visat sig beredd att ta strid med Gotlands kommunpolitiker.

Vore det inte uppfriskande om hon visade sig lika beredd att sparka "uppåt" som "nedåt"? Landshövdingen borde gå ett par ronder med regeringen om hur det ska gå till när naturreservat ska bildas. Det vore en bra publikmatch.
Den metod länsstyrelsen i dag har att tillgå - avverkningsförbud och skambud till bakbundna markägare - är en av förklaringarna till länsstyrelsens bristande... eh... popularitet på Gotland. Och de markägare som fastnar i fällan känner sig, ofta på goda grunder, som utsatta för ett övergrepp.