Palme väckte känslor

Idag minns vi Olof Palme.

Idag minns vi Olof Palme.

Foto: Jan Collsiöö

Politik2011-02-28 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Idag kommer många att påminna om att det är 25 år sedan Sveriges dynamiska statsminister Olof Palme mördades på öppen gata. Den fruktansvärt taffliga mordutredningen och att vi fortfarande inte vet av vem eller vilka och varför Palme mördades är ett nationellt trauma. Var det ett fyllo som i hastigt mod sköt Palme eller var det en konspiration av svenska eller utländska mördare. Frågan är om vi någonsin får veta.

Det ouppklarade mordet har gjort att först de senaste åren har beskrivande och analyserande böcker skrivits om Palme och hans politiska gärning. En sådan här dag berättas personliga minnen av möten med den färgstarke och känsloväckande Olof Palme. Jag har två starka minnen av Olof Palme.

Jag var med på kongressen 1975 då han uttalade sin avsky för fascisten Franco, som då styrde Spanien. Franco hade avrättat två frihetskämpar och då kallade Palme honom för "Satans mördare." Jag och många med mig hajade till och berördes starkt och tyckte det var skönt och befriande att Palme röt till.

I början av 1980-talet var en grupp tyska Socialdemokratiska ungdomar på besök på Gotland och jag hade hand om dem. Det var i Almedalstider, så när vi stod utanför partiexpeditionen i Visby kom Olof Palme släntrande på trottoaren. Jag berättade vilka ungdomarna var och då pratade han intresserat med dem. På tyska. De var begeistrade och förvånade att Palme gick fritt på Visbys gator. De var vana vid att deras kansler Helmut Schmidt från en bil mellan dubbla led av poliser rusade in i lokalen. Den svenska idyllen skulle försvinna genom mordet på Olof Palme.

I dessa tider av oro och panik efter en stark ledare för de svenska Socialdemokraterna längtar många tillbaka till Olof Palmes dagar. Han var en bra ledare, men som alla människor hade han sina svagheter och allt han gjorde var inte bra. Men han gav inte bara Sverige en röst i världen. Han gav alla en chans till högskolestudier genom studielånen och han genomförde en revolutionerande förbättring av det svenska arbetslivet genom att stärka skyddsombudens och fackets möjligheter.

För Gotland var Olof Palme viktig då han tillbringade sina somrar på Fårö. Och hans sommartal växte till den för Gotland, Sverige och demokratin så viktiga Almedalsveckan.