På Littorins nyckelknippa

Politik2009-07-10 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
I gårdagens Svenska Dagbladet öppnade arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin upp för lägre ingångslöner som ett sätt att minska arbetslösheten. Det är ett välkommet besked från ministern. Det har legat i luften ett lägre tag. Allt sedan statsminister Fredrik Reinfeldt i sitt senaste partiledartal lite i förbigående nämnde ingångslönerna har lönenivån börjat diskuteras allt mer av allt fler. Under Almedalsveckan var såväl Folkpartiledaren Jan Björklund som IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä inne på idén med längre ingångslöner för ungdomar.

I ett internationellt perspektiv har Sverige bland de högsta ingångslönerna i världen. Forskningen är här tämligen entydig. Genom att ingångslönerna är så pass höga stängs ungdomarna ute i från arbetsmarknaden. Valet för unga är således inte mellan hög eller låg lön utan mellan låg lön och ingen lön alls. Att delar av industrifacket börjat inse sambandet mellan höga ingångslöner och hög ungdomsarbetslöshet är förstås positivt.

Frågan är hur stort inflytande de har på det övriga LO-kollektivet i denna fråga. LO:s ordförande säger nämligen tvärt nej till lägre ingångslöner och så kommer det nog låta fram till och med valrörelsen. Att LO skulle stödja Alliansregeringen i en arbetsmarknadsfråga lite drygt ett år före valet är högst osannolikt.

Men också arbetsmarknadsministern verkar förbereda sig för valet. Det gäller att inte stöta sig alltför mycket med facket. Då är det bättre att i hänskjuta frågan till parterna och inte låtsas om turordningsreglernas betydelse för ungdomsarbetslösheten. Till Svenska Dagbladet säger han nämligen " Parterna har bollen, om de tycker att ungdomsarbetslösheten är ett problem så har de alla nycklarna".

Problemet är bara att det inte stämmer. Den viktigaste nyckeln till ungdomsarbetslösheten sitter nämligen på arbetsmarknadsministerns egen nyckelknippa. På den står det inte ASSA men väl LAS( Lagen om anställningsskydd). Att inte ministern vågar använda den är helt och hållet hans eget ansvar. Under tiden får Sveriges ungdomar vackert vänta på andra sidan arbetsmarknadsdörren.