Överdriven politisk klåfingrighet

Politik2007-07-12 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
För precis ett år sedan sa moderatledaren Fredrik Reinfeldt att miljöfrågan inte var prioriterad för moderaterna. Nu som statsminister har hans fokus och synsätt ändrats radikalt. Miljö är viktigt och regeringen har bland annat drivit de hårdaste miljökraven i EU.
Men engagemanget i miljöfrågan har inte alltid varit självklart för borgerligheten. Anledningen kan vara en övertro på marknadskrafterna.
Missförstå nu rätt - marknadskrafter är tillsammans med demokrati det viktigaste för mänsklig frihet och välgång. Men naturen har ännu inte börjat kosta, och när den väl gör det kan det vara för sent.
Det behövs politisk styrning för att komma till rätta med miljö- och klimatproblemen. Det var alla fyra representanter för de borgerliga partierna på Naturskyddsföreningens seminarium på onsdagen överens om. Därmed är de borgerliga överens med vänsterblocket. Dock inte om vad för slags politisk styrning som behövs.
Det är väldigt viktigt att göra upp med gamla föreställningar om att politiker löser samhällsproblem - de har inte den möjligheten, bara att ge rätt förutsättningar för att problemen ska lösas.

Politisk klåfingrighet
Ett bra miljöval är etanol. Det har vi fått reda på av politiker som i Sverige subventionerar det bränslet framför den koldioxidstinna bensinen. Vilket gör att en liter etanol kostar några kronor mindre än vanlig 95 oktan.
Samtidigt får vi reda på i flera reportage att matpriserna riskerar höjas då livsmedel som spannmål och majs numer kan göras om till etanol. I Sverige använder vi långsamväxande skog för att producera etanol.
Det finns rätt mycket vid sidan om bensin som man kan köra bil på. Och ett bra exempel på dålig politisk klåfingrighet är etanolen. Varför inte låta tusen drivmedel blomma? Höja skatten på bensin, men låta marknaden ta hand om alternativen. Samma sak med den förra regeringens höjning av flygskatten - då lades skatt på varje flygresa istället för att höja priset på flygbränsle. Det är inte resan som i sig som borde kosta mer, utan krutet bör läggas där det finns möjlighet att uppfinna alternativ.

Kostnadsbelägg rätt saker
Onsdagen i Almedalen var miljöpartiets. Partiets ena språkrör var på plats och presenterade bland annat en ny strategi för att få fler elproducenter. Peter Eriksson vill tvinga de bolag som äger elnätet i Sverige att släppa in småproducenter till en fast låg kostnad. Samt att de ska betala för att dra nätet till fler producenter. Elmarknaden är krånglig, inget snack om saken. Men att statligt tvinga bolag till det ena eller det andra är klåfingrigt.
Miljöpolitiken har alltför länge handlat om lösningar uppifrån. Dessa blir nästan aldrig bra. Där-emot bör politiken se till att det kostar att smutsa ner. För när något är dyrt kommer marknaden att komma med ett eller flera billigare alternativ. Det är vad borgerlig miljöpolitik borde handla om.