LEDARE
Regionstyrelsens arbetsutskott som utgör budgetberedning inför nästa års budget har i veckan samlats på Holmhällar. Underlaget ska nu behandlas i de olika partigrupperna och på tisdag presenteras resultaten.
Med tanke på osäkerheten kring det nya skatteutjämningssystemet är utgångsläget inte helt givet. Kan man räkna med tillskottet på cirka 70 miljoner som utredningen visat kommer att komma Gotland till del?
Förmodligen utgår man från en budget utan att ta hänsyn till det förväntade tillskottet, regionen har ju ändå som mål att ha ett överskott på cirka 80 miljoner, ett mål som hittills bara blivit en ambition.
Med tanke på att de flesta trots allt räknar med att Gotland ska få en uppräkning kan man anta att en skattehöjning inte är aktuell i diskussionerna som pågått de senaste dagarna.
Åke Svensson sa till GT i förra veckan att det med stor sannolikhet blir en ofullständig budget som kommer att presenteras för fullmäktige i juni.
Utmaningarna är de vanliga där sjukvården är den tyngsta posten. Ökade kostnader för försörjningsstöd en annan.
Mycket arbete pågår och mycket är svårt att påverka. Men självklart finns det saker att göra för att minska trycket på lasarettet och för att skapa sysselsättning som minskar behovet av försörjningsstöd.
Vad händer till exempel med den jobbkommission som tillsattes med höga ambitioner?
Vad gör man för att öka tillgängligheten i primärvården så att människor inte tvingas söka hjälp på akutmottagningen för sånt som skulle klaras på vårdcentralen?
Den budget som politikerna nu sitter och skissar på gäller valåret 2014.
Nu är utgångsläget sådant att det knappast finns utrymme för annat än pragmatiska beslut och hårda bedömningar av nämndernas äskanden om utökade ramar. Då är risken större att den budgetberedning som samlas om ett år kommer att innehålla högre andel valfläsk.
Utrymmet för expansiva satsningar i nuläget är i nivå med noll och de skillnader som brukar finnas mellan majoriteters och oppositioners budgetförslag handlar om kronor i hundratusental i en budget på fyra miljarder.
Därför skulle det vara både ansvarsfullt och välkommet hos många om budgetberedningen landade i ett enigt förslag, fritt från partipolitiska poänger.
De senaste årens återkommande underskott i så gott som samtliga nämnder måste stoppas. Här krävs en mycket hårdare styrning och en enig budgetberedning skulle ge angelägen tyngd i denna strävan.