LEDARE
Fler och fler konsumenter väljer ekologiska livsmedelsprodukter och mervärde. Nu senast har exempelvis Region Gotland ökat sina inköp av ekologiskt. Samtidigt som marknaden och konsumenterna börjat inse betydelsen av ekologiska livsmedel har debatten om genmodifierade grödor – GMO – tagit ny fart. Sedan gammalt finns en policy i den svenska mejeribranschen om att inte använda GMO-foder inom mjölkproduktionen. Alltså rakt av och inte bara inom den ekologiska produktionen.
Men nu kan det vara slut med denna viktiga policy. Enligt tidningen Land Lantbruk vill lantbrukarnas organisation LRF och branschorganisation LRF Mjölk lyfta upp frågan till diskussion. Ska GMO-förbudet hävas för att öka lönsamheten i mjölkproduktionen eller ska förbudet ligga fast för att bevara det svenska mervärdet? Även om det bara är diskussioner är det tillräckligt allvarligt att den över huvud taget startar.
Med tanke på det ökade intresset för mervärdesprodukter är det bara att beklaga att det hos vissa stora aktörer inom producentledet och dess organisationer tycks finnas en positiv syn på GMO-frågan. Bara vetskapen om att det är kemiföretagen och tillverkarna av bekämpningsmedel som är de främsta pådrivarna för ett jordbruk med genmodifierade grödor, borde dock få alla att inse att frågan ska begravas för evigt.
Det kommer ständigt larmrapporter som påvisar rester av bekämpningsmedel i yt- och grundvatten. Eftersom nedbrytningstakten för dessa bekämpningsmedel är mycket långsam krävs ett långsiktigt tänkande och främsta vapnet är en övergång till ett mindre kemikalieberoende jordbruk. Och här är det marknaden som avgör och marknaden i det här fallet är konsumenterna och inte minst upphandlarna av livsmedel inom offentliga sektorn. Vill vi ha ett hållbart ekologiskt samhälle i framtiden gäller det att tänka till en extra gång när vi handlar vår mat. Men när det gäller GMO-foder i mjölkproduktionen blir det extra komplicerat, eftersom det som sagt avser alla produkter.