Orka bry sig om vita ben

Foto: Dan Hansson/SCANPIX

Politik2010-05-22 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Genom ett trollslag blev det sommar. Har ännu inte riktigt acklimatiserat mig men är glad att man vuxit ifrån den tid då det var pinsamt att visa sina bleka ben. Man ville helst ligga och pressa lite eller röra sig i solen hemmavid utan vittnen så att man åtminstone fick bort det blåvita innan man gick barbent bland folk.
Nu är det bara att släppa ut dem i full frihet direkt. Orka bry sig om vita ben.
Mina ben är det förresten lite si och så med.
Förra lördagen lyckades jag snubbla och samtidigt fastna med stortån i något (skon? asfalten?) så att den vreds om och gjorde ont. Mycket. Ont.
Denna upplevelse gav mig en ny erfarenhet. Man gör inget åt rådbråkade tår. Inte ens stortån som ju är vital och väsentlig för ens balans och förmåga att gå normalt. Inte ens om den är bruten. Inte ens om senor har gått av. Man kollar inte ens om så är fallet.
De får läka ihop lite som de vill.
Nåja, det känns bättre för varje dag men nu har jag ont lite överallt istället eftersom det är svårt att gå anatomiskt korrekt utan stortå.
Har man inte problem så skaffar man sig.

Läste i senaste numret av "Passion for business" (utmärkt magasin om näringsliv, riktat till kvinnor) om hur det står till med jämställdheten i näringslivet.
Bland annat avlivas en del myter varav en var särskilt intressant och sätter fingret exakt på den ömma punkten. Det handlar om framstående män som gärna ser fler kvinnor i styrelser och på vd-poster men som med beklagande min konstaterar att så få kvinnor söker dessa poster.
På frågan hur de själva fick sina jobb svarade de att nej, inte hade de själva sökt jobbet. De hade blivit tillfrågade.
Hade det gått till så som det gör med de flesta andra jobb: man utlyser en tjänst och tar den mest kvalificerade bland de sökande, då hade vi inte haft några problem med för få kvinnor i näringslivets toppskikt.
Kanske till och med tvärtom?
Problemet är ju att män slentrianmässigt kvoteras in innan man ens lyser ut tjänsten för andra att söka.

Håkan Ericsson fortsätter att berätta för sina läsare vad centern, och regeringen, vill och inte vill vad gäller bensinskatten. Det är underhållande men också en aning tjatigt.
Alla partier har bensinskatten som ett verktyg för att minska utsläppen så det är ingen större hemlighet. Däremot har regeringen satt in detta verktyg i ett sammanhang så att inte de som inte kan påverka sitt bil- eller traktorkörande inte ska drabbas onödigt hårt. Miljöbilspremie. Skattebefrielse på miljöbilar. Slopande av skatt på handelsgödsel.
De rödgröna vill höja bensinskatten. Punkt. Ingen skatteväxling eller stimulans till styrning till andra bränslen. Man pratar om cykeln (!) som ett bra och miljövänligt alternativ (Karin Svensson Smith i SvD 21/4). Man vill införa kilometerskatt på tunga transporter.
Berätta istället mer om hur detta ska minska utsläppen, för vi är några stycken som inte förstår.

Vad gäller jämställdhet och kvinnosyn så har den tack och lovat ändå gått framåt. Framför allt medvetenheten om att det finns ett problem.
Jag undrar hur många damer som nappade på detta erbjudande från Levide-Gerum CUF för 40 år sedan:
Trevlig pingst!