LIBERAL KOMMENTAR
En trestegsraket för klimatet. Det är vad FN:s klimatpanel IPCC presenterar i sina tre delrapporter.
I sak innehåller rapporterna inte någon ny kunskap. Däremot innebär de att en stor del av den internationella klimatforskningen numera finns samlad, och har granskats av en mängd experter, samt att en majoritet av världens länder står någorlunda enade under samma gröna fana. Det är ett ganska stort steg för mänskligheten, som alltför länge har dragit klimatfrågan i långbänk, trots att den är i ett akut behov av en långsiktig lösning.
Medan de två första rapporterna fastslog orsaken till den globala uppvärmningen (människans utsläpp av växthusgaser) och dess konsekvenser (till exempel lokal vattenbrist och förändrade ekosystem) fokuserar söndagens tredje och sista rapport på åtgärderna, som i teorin är rätt enkla. Vi måste bryta vårt beroende av fossila bränslen och arbetet borde ha inletts redan i går.
Lyckligtvis betyder vårt sena uppvaknande inte att det är kört. Däremot krävs kraftiga åtgärder omgående. Om vi lyckas bromsa den globala uppvärmningen – så att den stannar vid en ökning på två grader och inte skenar i väg till tre, fyra, fem eller fler – beror enligt klimatpanelen på hur vi agerar nu. Eller, rättare sagt, på vad man lyckas enas om under FN:s kommande klimatkonferens i Paris i december 2015. Då kommer FN:s medlemsstater förhoppningsvis att underteckna ett nytt bindande klimatavtal, vilket är oerhört viktigt för fortsättningen. Klimatförändringarna berör hela världen och därför måste hela världen vara ombord, om vi ska lyckas vända klimatskutan.
I rapporten föreslår klimatpanelen framför allt ekonomiska styrmedel, som dels gör det dyrare för både företag och privatpersoner att släppa ut växthusgaser, dels främjar utvecklingen av nya energikällor. Exempelvis förespråkas avgifter som styr den privata konsumtionen i en klimatsmart riktning och skatter på koldioxidutsläpp.
Här kan Sverige, trots att vi har en liten befolkning, agera föregångsland, genom att visa att vår höga koldioxidskatt både minskar utsläppen och genererar högre BNP. Det senare beror framför allt på att höga skatter på koldioxid skapar incitament för företag att utveckla nya tekniker, vilket i sin tur är tillväxtskapande. Att miljövänliga alternativ alltmer efterfrågas av konsumenterna driver på utvecklingen ytterligare, och denna efterfrågan kommer sannolikt att öka i takt med att de omiljövänliga alternativen blir dyrare.
Sammantaget är det alltså en inte alltför dyster framtidsbild som FN:s klimatpanel målar upp – förutsatt att vi tar till oss budskapet.