Öns stora utmaning

Ska Gotlands folkvalda ta över upphandlingen av Gotlandstrafiken? Det är den stora utmaningen. Att påverka, men inte behöva betala.

Ska Gotlands folkvalda ta över upphandlingen av Gotlandstrafiken? Det är den stora utmaningen. Att påverka, men inte behöva betala.

Foto: Fotograf saknas!

Politik2010-03-25 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det närmaste året står Gotland inför en oerhört stor och viktig utmaning. Ska beslutfattarna, de folkvalda i kommunen och Region Gotland, säga ja till att ta över ansvaret för att bestämma över och genomföra upphandlingen av färjetrafiken.
Idag görs det som bekant av Rikstrafiken och regering och riksdag anslår drygt 400 miljoner kronor varje år för att köpa färjetrafik av den nuvarande operatören Destination Gotland.
Som region, vilket Gotland blir 2011, kan det vara naturligt att ta över detta ansvar och bättre än idag kunna påverka vår färjetrafik. Region Gotland har sedan länge tagit över det regionalpolitiska utvecklingsansvaret från länsstyrelsen. Den viktigaste utvecklingsfaktorn för Gotland är onekligen våra båtförbindelser med fastlandet. Det är inte bara vår landsväg, utan kvalitén på denna färjetrafik avgör Gotlands möjligheter till tillväxt och befolkningsökning.
Jag tycker den avgörande frågan är ekonomin. Idag har staten det ekonomiska ansvaret. Så måste det fortsätta att vara. Den borgerliga regeringen har infört en princip om regional medfinansiering, när de vill ha infrastruktur som vägar, broar och tunnlar. En färjetrafik som innehåller medfinansiering från Gotland är en omöjlighet. Vi kan inte skära i skolan, äldreomsorgen och sjukvården på Gotland för att klara höjda bränslepriser i färjetrafiken.
Jag tycker, att ska de folkvalda på Gotland ta över ansvaret för upphandlingen av färjetrafiken, så måste det ske med ett långsiktigt avtal med staten om en total finansiering från statens sida. Avtalet får inte innehålla något om medfinansiering från Gotland. Sedan får Gotland köpa upphandlingsproffs, så det inte blir en promenadseger för Gotlandsbolaget att ta hem trafiken. Gotland måste se till att upphandlingen sker i största möjliga konkurrens, för att få så mycket trafik som möjligt för pengarna. Därför måste upphandlingen göras i två steg. Först båtarna och sedan driften.
Gotlands politiska ledare står inför en stor utmaning att fatta beslutet om Gotland ska ta över upphandlingen av färjetrafiken. Det får inte bli en katastrof, men det kan bli alldeles oerhört bra. Om det hela sköts smart och utan krav på regional medfinansiering.