Öns starka medier

Medierna på Gotland är starka. Det ska vi vara stolta över och rädda om. Det är en enorm styrka för den gotländska demokratin.

Medierna på Gotland är starka. Det ska vi vara stolta över och rädda om. Det är en enorm styrka för den gotländska demokratin.

Foto:

Politik2012-05-16 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Vi kanske inte tänker på det varje dag, vilken fantastisk mediesituation vi har på Gotland. Och vilken stark ställning medborgarna har i den gotländska demokratin. Igår hade jag två studenter på studiebesök. De var från Litauen och Frankrike.

Jag berättade om vår offentlighetsprincip, som innebär att alla handlingar i regionen och statliga organisationer är offentliga. Inget är hemligt, vi kan både som medborgare och medieföreträdare få ut all information vi vill ha från regionens alla delar och publicera det om vi tycker det har allmänt intresse.

Jag berättade om förvaltningschefer som haft tjänst i någon Stockholmskommun på 300 000 innevånare, som kommer till Gotland och får en chefspost. Då hamnar de ofta i tidningen på första sidan, där vi talar om både lönen och om chefen tänker skriva sig på Gotland. Det är några chefer som hickat till över den intensiva gotländska mediebevakningen.

Det blir så när två bra lokaltidningar, GT och GA och Radio Gotland hela tiden tävlar med varandra om att vara först och bäst med nyheter till gotlänningarna. De två studenterna frågade om några företag eller partier kunde köpa artiklar eller plats i tidningarna. Eller styra nyhetsflödet. Eller om tidningarnas ägare styrde innehållet. När jag sa, att så inte sker, suckade de av avundsjuka. I Både Litauen och Frankrike har ägarna till medierna starkt inflytande över innehållet och olika intressegrupper kan styra det som publiceras i media.

Det går inte på Gotland. Här finns inga hemligheter. Fifflande politiker eller andra makthavare skulle avslöjas direkt. Medborgarna tipsar media eller skriver insändare. Jag berättade om det svenska meddelar- och källskyddet. Om någon elev skriver en insändare under signaturen "Arg elev" och rektorn blir arg och skulle vara så okunnig, att denne ringer media och frågor vem som skrivit insändare, så svarar vi att rektorn begår en kriminell handling genom att forska efter källan.

Ibland gnälls det på öns tidningar och radion. Men jämfört med övriga Sverige och väldigt många andra länder är Gotland synnerliga positivt gynnade mediemässigt. Det ska vi vara stolta över och rädda om. Det är en enorm styrka för den gotländska demokratin.