Under den intensiva debatten om vilka skolar som ska finnas kvar på Gotland, visade det sig vilken enorm stor betydelse det fria skolvalet har. Detta att föräldrar inom vissa gränser kan välja vilken skola eleverna ska gå i. Det är inte längre som förr, att politiker och tjänstemän kunde avgöra vilken skola de olika eleverna skulle gå i.
Nu avgör föräldrarna. Om det finns plats i den önskade skolan. Det gör att cirka 400 gotländska elever inte går i sin närmaste hemskola, utan i en föräldravald skola.
Det fria skolvalet gör att alla kommunala skolor, liksom de privata, slåss på en marknad om öns alla elever. I mån av plats är det föräldrarnas val som styr. Det innebär att varenda skola runt om på ön måste anstränga sig till det yttersta, för att ligga i den pedagogiska frontlinjen, vara lyhörda för föräldrars önskemål och visa så bra resultat som möjligt, för att behålla de nuvarande eleverna och locka till sig fler. För det är elevantalet som avgör resurserna till skolan och ytterst dess existens.
Elevantalet för grundskolan på Gotland är tämligen lika de närmaste sex åren. Det minskar lite de närmaste åren, men sedan ökar det lite, så under hela perioden finns det cirka 5 550 grundskoleelever på Gotland. Men de är naturligtvis väldigt olika spridda över ön.
Kostnaden per elev och år i grundskolan på Gotland är 99 600 kronor. Det är avsevärt högre än snittet för riket (85 900 kronor/år). Huvudförklaringen är de jättehöga gotländska lokalkostnaderna, beroende på alla små skolor på ön. Kostnaden för undervisning är som i riket, men lokalkostnaden per elever är på Gotland 21 400 kronor, mot 17 400 kronor i riket.
Föräldrarna har utmärkta möjligheter att kolla kvalitet och resultat på alla öns skolor genom att läsa på region Gotlands utmärkta hemsida. Där finns all information för att avgöra vilka skolor som är bra och mindre bra. Förutom skolans kvalitet, så spelar också resvägar och livspussel in i föräldrarnas val.
Det är viktigt att alla som jobbar i öns skolor inser, att de nu jobbar på en marknad, där det gäller att slåss med kvalitet om öns elever. Föräldrarna blir allt mer medvetna i sina val av skola, så konkurrensen mellan öns alla skolor bara ökar. Förhoppningsvis ska det leda till att öns skolor blir ännu bättre.