Öns företag kan växa

PRISTAGARE. Gotlandsflyg fick pris som årets näringslivsutvecklare på Gotland . Verksamhetschefen Ola Mattsson, delägaren Eva Werkelin och marknadschef Micke Ogestad tog emot priset.

PRISTAGARE. Gotlandsflyg fick pris som årets näringslivsutvecklare på Gotland . Verksamhetschefen Ola Mattsson, delägaren Eva Werkelin och marknadschef Micke Ogestad tog emot priset.

Foto: Tommy Söderlund

Politik2010-11-18 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Idag är det Företagardagen. Där ska diskuteras drivkrafter för att starta och utveckla företag. För Gotlands tillväxt och arbetsmarknad är det jätteviktigt att öns företag kan växa. Småföretagarbarometern visar att så sker på Gotland. Öns småföretag har bra orderingång och lönsamhet. Och skulle kunna och vilja anställa fler. 99,6 procent av alla företag på ön är små och sysselsätter tillsammans 80 procent av de privatanställda.
Enligt företagarna själva finns tre huvudhinder för att kunna anställa fler. Fast egentligen är som alltid med privat företagsamhet efterfrågan på företagets produkter det avgörande. Gör företaget produkter som ingen vill köpa, så går det inget bra. Efterfrågan är viktigast. Men därefter anger öns företagare räntenivån, arbetskostnaderna och bristen på personal med rätt kompetens, som hinder för expansion.
Varför värderar gotländska företag räntenivån som ett större hinder än rikets övriga företag? Tar öns banker hutlöst höga räntor eller är de tuffare i bedömningarna av lånebehov och säkerheter? Har gotländska småföretag svårare att låna och låna till låga räntor? Sedan är det hårfint mellan att arbetskraften kostar för mycket och att den saknar rätt kompetens.
Jag vet inte om småföretagen anser att lönerna är för höga eller om det är arbetsgivaravgifterna som är boven. Visserligen försöker Moderatregeringen föra en aktiv lönesänkningspolitik, men riskerna med för låga löner är svårigheter att rekrytera och om allt fler tjänar allt mindre försvinner efterfrågan. För inte drömmer öns företagare om att riksdagsledamoten Gustaf Hoffstedts (M) motion om nystarzon med låga företagsskatter ska bli verklighet? Det vore ju att definitivt handikappstämpla öns företagare som så mycket sämre, att de behöver dopning med lägre skatter för att lyckas i konkurrensen.
Däremot tror jag mycket kan göras åt bristen på kompetent personal. Själva efterlyser företagarna bristyrkesutbildningar. Det är rätt väg. Även om Moderatregeringen nedrustat just denna bit, kan kanske det rödgröna styret på Gotland få fart på kompetensförsörjningen. Komvux, folkhögskolan, studieförbunden och Högskolan i samverkan för att ge öns dryga 5 000 småföretag chansen att anställa fler.