Ön ska ha öppen arbetsmarknad

Gäller även veckopendlare.Foto: Janerik Henriksson/SCANPIX

Gäller även veckopendlare.Foto: Janerik Henriksson/SCANPIX

Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Politik2010-05-12 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
I går skrev GA om hur många med toppositioner på Gotland som är skrivna i hem på fastlandet. Jag ser inte att det finns anledning att kritisera någon av de enskilda personerna. Så vitt jag kan bedöma har har alla fullgoda och legala skäl att vara skrivna där de är skrivna.

Men långpendlandet sliter ju på dem som dessutom har krävande jobb. I längden kan det vara svårt att arbeta på en plats och ha familjen på en annan. När det blev klart att Niklas Sjöblom skulle lämna Wisby Strand sade han:
- En viktig faktor när jag tackade ja till det här jobbet var att vi kan flytta hem till Västerås.

De som rekryterar till dessa poster borde kanske se till att välja personer som verkligen kan och vill flytta till ön, bland annat för att de inte ska bränna ut sig eller sluta i förtid.
Men att rekrytera så är inte heller någon garanti. I vintras sade Almis nya chef Anna Lannerhjelm upp sig efter bara några månader på jobbet. Familjen hade flyttat med till Gotland. Men maken tvingades arbetspendla till Stockholm. Uppenbarligen fann de snart situationen alltför påfrestande.

Men om man bara rekryterar folk som redan bor på Gotland då? Nej, det är aldrig bra att sluta sig mot omvärlden. Speciellt för en liten arbetsmarknad som den gotländska. Tvärt om tror jag att att det vore bra om exempelvis Gotlands kommun oftare rekryterade externt.
På fastlandet är de mer vana vid att många pendlar inte bara inom regionerna utan även över regionernas gränser.

Men skatteunderlaget, då? Och målet om 65 000 gotlänningar? Ja, först och främst är det inte en lösning att sluta sig mot omvärlden. Det har jag redan skrivit, men det tål att upprepas.
Sedan är det väl så att fler med dubbla boenden skulle skriva sig på Gotland om kommunalskatten vore lägre. Låt oss göra en jämförelse med de andra kommuner som nämndens i gårdagens artikel i GA:
Danderyd: 29,30
Stockholm: 29:58
Ulricehamn: 31:43
Rikssnitt: 31:56
Gotland: 33:10
Åre: 33:17

Om skatteuttaget på Gotland var lägre så skulle det fortfarande finnas de som var skrivna på fastlandet men jobbade här. (Håkan Södergren, CMI Composites AB, har ju redan i dag inga privatekonomiska skäl att vara skriven i Åre.) Men vi skulle i högre utsträckning ta igen på gungorna vad vi förlorar på karusellen, av dem som bor här stora delar av året men jobbar någon annanstans.