Omvärlden kan ompröva Gotlands försvarsbehov

Ukrainsk soldat. Tittar i backspegeln under resan från ett ryskkontrollerat Krim.

Ukrainsk soldat. Tittar i backspegeln under resan från ett ryskkontrollerat Krim.

Foto: Pavel Golovkin

Politik2014-03-27 05:55
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Krisen i Ukraina och Rysslands aggression har verkligen aktualiserat Gotlands strategiska och utsatta läge i Östersjön. Försvarsminister Karin Enström, som var på Gotland i går, hade inga nya besked om försvaret ska återvända till Gotland med fasta förband. Därvidlag tycks hon vara överens med Miljöpartiet på Gotland, som skriver på GA:s insändarsida i dag.

Det är klart att det finns skillnader också. Karin Enström skulle säkert inte drömma om att kalla förslag om ett stärkt svenskt försvar för "vapenskrammel", vilket Miljöpartiet gör.

Miljöpartiet lutar sig tungt på ÖB Sverker Göransons bedömning att det inte är aktuellt med nya militära förband på Gotland. En uppfattning som han bland annat gav uttryck för i Ekots lördagsintervju i helgen.

I intervjun ville han dock inte svara på om det var ett misstag att avrusta Gotland. Jag tror att man kan vara rätt trygg i förvissningen om att frånvaron av svar betyder ett "ja".

Det är på Gotland som behovet är som störst. Enda anledningen till att man kanske inte förlägger förband till Gotland är att man inte vill ta de initialkostnader en sådan etablering skulle innebära. Det är ett ekonomiskt snarare än ett strategiskt övervägande.

Så de Allianspolitiker som anser att Gotlands fasta försvar behöver stärkas har en bred koalition att tampas med. Så bred att det ter sig omöjligt att nå ett brett politiskt samförstånd om utökad permanent försvarsförmåga för Gotland.

Men möjligheten är kanske ändå inte är så avlägsen. Krisen i Ukraina har ju verkligen inneburit positionsförändringar i försvarsfrågan. Moderaterna tycks ju exempelvis vara mitt i en omsvängning. Även om det dröjde egendomligt länge innan den kom. Rysslands invasion av Georgien var inte tillräcklig, inte heller upprustningen, påtryckningarna mot grannländerna eller alla uppenbara tecken på politisk ohälsa, envälde och repression.

Sveriges försvarspolitiska doktrin omprövas nu och ytterligare (ovälkomna) händelser i omvärlden kan än tydligare komma att visa hur oklokt det är att fortsätta slarva med försäkringspremierna. Det kan bli så att verkligheten överprövar både ÖB och försvarsministern.