Det finns två gymnasieutbildningar som har för få sökande ungdomar i förhållande till behovet på arbetsmarknaden. Lövsta klagar över för få sökande till jordbruksutbildningarna. Och omsorgsutbildningen av de många som behövs för att ta hand om våra äldre, har alldeles för få sökande.
Beror det på att utbildningarna är för dåliga eller är det yrkena med villkor och löner som är för dåliga för att locka öns unga, att söka utbildningar som ganska säkert ger jobb.
Det är bra att företrädare för jordbruket nu agerar, för att tillsammans med regionen som utbildningsanordnare, försöka öka intresset för jordbruksutbildningarna. Det är viktigt med jordbruksutbildningar på Gotland, då livsmedelsproduktionen i alla dess former är en så stor och viktig del i öns näringsliv. Öns många bönder är i de flesta fall inga småbönder längre, utan medelstora företagare med anställda.
Öns jordbrukare har i regel gjort generationsskiftena framgångsrikt och de unga lantbrukarna driver sina företag som just expansiva företag med många ben att stå på, så de inte blir ekonomiskt beroende av en verksamhet och kollapsar om priserna på den går ner. De behöver själva en bra grundutbildning och fortlöpande vidareutbildning. Och så behöver de välutbildad arbetskraft som anställda.
Nu när utbildningarna krisar och framtiden är oviss griper näringen in. Frågan är hur regionen agerar för att satsa på och öka intresset för omsorgsutbildningen. Det blir allt fler äldre och pensionsavgångarna ökar bland dem som i dag jobbar inom öns äldreomsorg.
Hur tänker socialnämndens ordförande Hanna Westerén (S) agera för att stimulera fler ungdomar att söka omsorgslinjen. Det är viktigt med kvalitet på den kommunala äldreomsorgen och då är personalens kompetens avgörande. Regionen är den största arbetsgivaren inom äldreomsorgen och borde som jordbruksnäringen agera resolut, när den avgörande yrkesutbildningen inte lockar sökande.
De få sökande till jordbruks- och omsorgsutbildningarna kräver insatser från arbetsgivarna. Annars blir missmatchen ännu mer katastrofal mellan de arbetslösas kompetens och de lediga jobbens kompetenskrav. En framgångsrik livsmedelsnäring och värdig äldreomsorg kräver välutbildad arbetskraft.